Procurorul general al SUA a formulat acuzaţii de spionaj împotriva cetăţeanului rus Evgheni Bureakov

Procurorul general al SUA, Eric Holder, a formulat oficial acuzaţii de spionaj împotriva cetăţeanului rus Evgheni Bureakov, anunţă Departamentului pentru Justiţie din SUA printr-un comunicat. „Bureakov a fost arestat în cartierul  Bronx din New York şi urmează să compară în faţa Tribunalului Federal Manhattan”, se precizează în comunicat. Potrivit comunicatului, Tribunalul Districtual de  Sud din New York îi acuză de strângerea de informaţii clasificate şi pe alţi doi pe cetăţeni ruşi Igor Sporîşev şi Victor Podobnîi, care pretind că ar fi diplomaţi ruşi şi, care deja au părăsit teritoriul SUA.

În comunicatul Departamentului pentru Justiţie din SUA se mai precizează că Bureakov „este agentul unei agenţii străine, Serviciul Rus de Informaţii Externe”. În comuicat se mai menţionează că „Bureakov a fost monitorizat de CIA, începând din luna martie 2012 şi până la mijlocul lunii septembrie 2014, perioadă în care acesta a avut 48 de întrevederi cu Sporîşev”. În timpul unor întâlniri, „Bureakov îi transmitea lui Sporîşev genţi diplomat, reviste sau diverse foi”.

După cum atestă materialele obţinute în urma interceptării convorbirilor telefonice ale acestuia, cei doi discutau despre un schimb de bilete la diverse evenimente sportive şi filme, cărţi, pălării, ceea ce în realitate de fapt nu s-a întâmplat niciodată”, se mai spune în comunicat. Ca urmare, se trage concluzia că „discuţiile erau unele codificate”. „Ei analizau de fapt acţiunile lor referitoare la racolarea cetăţenilor americani, în special a angajaţilor unor companii importante şi a unor tineri şi tinere care aveau legătură cu activitatea celei mai importante universităţi din New York”, se specifică în comunicatul Departamentului pentru Justiţie din SUA. Agenţia de presă INTERFAX nu are un comentariu din partea autorităţilor Rusiei legat de acest subiect.

www.interfax.ru – 27 ianuarie