Cardul naţional de sănătate şi actualul sistem de validare a serviciilor medicale decontate de stat vor funcţiona în paralel

În următoarele două luni, cardul naţional de sănătate şi actualul sistem de validare a serviciilor medicale decontate de stat vor funcţiona în paralel, iar de la 1 aprilie cardul va fi obligatoriu – anunţă autorităţile. Totuşi, cei care-l refuză au ca alternativă adeverinţa de asigurat, cu o valabilitate de trei luni. Cei 800.000 de asiguraţi care nu au intrat în posesia cardului îl pot obţine fie de la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţin, în urma unei cereri, fie de la medicul de familie. Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a precizat ca începând de săptămâna trecută, sute de medici de familie au solicitat preluarea cardurilor pentru asiguraţii din listele lor.

Vasile Ciurchea: Nimeni nu rămâne fără servicii medicale. Eu îi rog pe cetăţeni, pe pacienţii care au carduri, să se ducă cu cardul la orice furnizor de servicii medicale, nu doar la medicul de familie – şi în ambulatoriu, şi în spital -, ori de câte ori au nevoie de un serviciu medical. Dacă cineva îşi pierde cardul, îl deteriorează, îşi schimbă numele, atunci cardul trebuie schimbat. Am încercat să identificăm o soluţie cât mai simplă pentru asigurat, şi anume să se prezinte la Casa de asigurări cu o cerere, o copie după buletin, dovada că a plătit costul tipăririi şi al transportului – aceste plăţi se fac la Casa de asigurări – şi într-o lună de zile îşi va primi cardul acasă, prin servicii poştale.

Cei care vor fi nevoiţi să-şi schimbe cardul vor avea de plătit în total aproximativ 15 lei.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 ianuarie