SUA recomandă NATO să constituie forţe de reacţie rapidă pe „linia frontului”

Victoria Nuland, consilier american de stat pentru problemele Europei şi Eurasiei, a cerut conducerii NATO să desfăşoare puncte de comandă şi să creeze forţe de reacţie rapidă în ţările europene, care au frontieră cu Ucraina. „Noi trebuie să ne îndeplinim obligaţiile privind asigurarea reciprocă a securităţii şi să amplasăm puncte de comandă în toate cele şase state de pe linia de front cât se poate mai repede”, a declarat Victoria Nuland, citată de Agenţia France-Presse.

Cu toate acestea, ea nu a specificat despre care ţări este vorba. Ucraina se învecinează cu Rusia, Belarus, Republica Moldova, România, Ungaria, Slovacia şi Polonia.

Victoria Nuland a reamintit că NATO este o alianţă defensivă, al cărei obiectiv este descurajarea oricărei agresiuni. Cu toate acestea, ea a precizat că trebuie să fim pregătiţi.

De asemenea, ea le-a cerut ţărilor din Alianţa Nord-Atlantică să îşi îndeplinească obligaţiile organizatorice şi a menţionat că guvernele unor state „sunt gata deja să alunece de pe cârlig” (să se dea pe după cireş – nota red. VP).

Anterior, se ştia că punctele de comandă ale NATO vor apărea în Ţările Baltice şi în Polonia.

www.rosbalt.ru – 28 ianuarie