Londra îi cere Moscovei explicaţii oficiale cu privire la zborul bombardierelor strategice ruseşti pe deasupra Canalului Mânecii

Ministerul de Externe al Marii Britanii l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Regatul Unit.

Povestea zborului aeronavelor militare ruse pe deasupra Europei se transformă în scandal diplomatic. Ministerul britanic de Externe a calificat incidentul drept „o faptă care a creat dificultăţi pentru aviaţia civilă”, anunţă Reuters.

Anterior, Ministerul Apărării al Marii Britanii a confirmat că miercuri, 28 ianuarie, pe deasupra Canalului Mânecii, au zburat două bombardiere strategice Ту-95, capabile să transporte rachete de croazieră, cu focoase nucleare. Royal Air Force a intrat în cel mai înalt nivel de alertă pentru luptă şi a trimis în întâmpinare avioane de luptă „Typhoon”. Avioanele britanice au escortat bombardierele cu simbolistica Rusiei, menţinându-se la o distanţă de câteva sute de metri.

Elizabeth Quintana, purtătoarea de cuvânt a Institutului Regal pentru Cercetări în domeniul Apărării, a presupus că această acţiune a Rusiei a avut drept scop testarea gradului de pregătire a Marii Britanii pentru a para o ameninţare ce vine dinspre sud.

Ministerul Apărării al Rusiei a anunţat că bombardierele strategice au efectuat zboruri de patrulare pe deasupra apelor neutre din Oceanul Atlantic şi din Oceanul Îngheţat de Nord. Londra recunoaşte că avioanele ruseşti nu au violat spaţiul aerian al Marii Britanii.

Scandalul provocat de zborul bombardierelor Rusiei pe deasupra Mării Mânecii a izbucnit pe fondul pregătirii consfătuirii miniştrilor Apărării din ţările NATO, care va avea loc în februarie. Tema principală a acestei reuniuni o reprezintă potenţialele ameninţări nucleare din partea Rusiei şi trecerea frecventă a avioanelor militare ruseşti prin preajma partenerilor europeni.

http://www.echo.msk.ru  – 29 ianuarie