Discuţie telefonică a ministrului român al apărării cu omologul său german

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a avut astăzi, 30 ianuarie, o discuţie telefonică cu omologul său din Republica Federală Germania, Ursula von der Leyen. Convorbirea s-a purtat în contextul pregătirii Reuniunii miniştrilor apărării din ţările membre ale NATO ce va avea loc la începutul lunii februarie, la Bruxelles.

Analiza situaţiei de securitate din flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, agenda Reuniunii ministeriale NATO de săptămâna viitoare şi cooperarea bilaterală au fost subiectele dezbătute de către cei doi oficiali.

La nivelul cooperării bilaterale, ministrul apărării român a accentuat importanţa dialogului politico-militar la nivel înalt. „Cele două ţări dispun de oportunităţi excelente pentru concretizarea cooperării la nivelul instruirii în comun în domeniul Forţelor pentru Operaţii Speciale, dar şi în contextul mai general oferit de Iniţiativa Forţelor Interconectate”, a spus ministrul Duşa.

Cei doi miniştri au discutat despre stadiul demersurilor pentru implementarea deciziilor adoptate la Summit-ul NATO din Ţara Galilor, ca element central pe agenda reuniunii de la Cartierul General al Alianţei. Atât ministrul român, cât şi omologul său german au subliniat importanţa punerii în practică a calendarului agreat anterior, referitor la Planul de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei.

Germania şi România vor continua discuţiile şi consultările bilaterale menite să contribuie la intensificarea cooperării pentru dezvoltarea capabilităţilor şi iniţiativelor adoptate la nivel NATO.

Biroul de Presă al M.Ap.N.