Întâlnire a preşedintelui Klaus Iohannis cu membrii Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti

Preşedintele Klaus Iohannis, a continuat tradiţia predecesorilor de a-i reuni la începutul anului pe ambasadorii acreditaţi la Bucureşti cărora le-a expus principalele direcţii de politică externă ale României. Şeful statului a formulat liniile majore după care va evolua diplomaţia română şi care practic rămân neschimbate – poate formularea lor a beneficia de o exprimare proaspătă. Ele sunt: europenizare completă, un parteneriat puternic cu SUA şi susţinerea democraţiilor incipiente din vecinătate. Oana Bâlă face o sinteză a discursului susţinut astăzi de preşedintele Iohannis.

Reporter: Preşedintele Klauss Iohannis consideră că seriozitatea, coerenţa şi predictibilitatea sunt principiile care trebuie să stea la baza politicii externe şi de securitate naţională. România îşi propune o politică externă cu o solidă componentă strategică, capabilă să se implice în găsirea celor mai bune soluţii de a preveni sau închia conflicte – a subliniat şeful statului – şi a adăugat că ţara noastră trebuie să valorifice calitatea de stat la frontiera externă a UE şi a NATO. El le-a mai spus ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti că România îndeplineşte criteriile de aderare la spaţiul Schengen şi că partenerii europeni au datoria de a fi corecţi în evaluările lor şi în implementarea regulilor care nu trebuie să se schimbe în funcţie de interese trecătoare.

Klaus Iohannis: Europenizarea completă a României este un obiectiv central al mandatului meu. Asta înseamnă continuarea procesului de integrare europeană prin aderarea la spaţiul Schengen şi prin adoptarea monedei euro. Locul României este în spaţiul Schengen, stat membru cu drepturi egale şi depline. Îndeplinim integral criteriile de aderare la spaţiul Schengen. Orice nelămuriri pe acest palier ţin pur de considerente politice.

Reporter: Parteneriatul strategic cu SUA constituie un reper fundamental al politicii externe româneşti – a susţinut preşedintele Klaus Iohannis, pronunţându-se pentru o continuare dinamică a dialogului politic şi a colaborării cu Washingtonul. De asemenea, sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova, a Ucrainei şi Georgiei rămân pe agenda politicii externe a României. În ceea ce priveşte relaţiile cu Federaţia Rusă, şeful statului a spus că acestea sunt umbrite de evenimentele din Ucraina, iar revenirea acestora la stadiul dialogului constructiv depinde de respectarea de către Moscova a principiilor dreptului internaţional. El a lansat, totodată, şi un avertisment la adresa celor care ameninţă modul de viaţă al oamenilor liberi, referindu-se la recentele atentate din Franţa şi Ucraina comise asupra civililor.

Klaus Iohannis: Nu dorim ca generaţii viitoare să cunoască ororile conflictelor de orice fel, dar asta nu înseamnă că oricine ameninţă modul de viaţă al oamenilor născuţi liberi nu se va întâlni cu un răspuns pe măsură. O politică externă puternică poate asigura întotdeauna un răspuns rapid. Politica externă a României va fi eficientă şi creativă şi va răspunde dinamicii accelerate din regiune.

Reporter: Pe de altă parte, şeful statului a ţinut să sublinieze că independenţă României şi a Europei sunt profund legate de independenţa şi securitatea energetică, menţionând că ţara noastă poate deveni un exportator de securitate în regiune printr-o politică a susţinerii interconectorilor energetici şi prin exploatarea resurselor proprii.

RADIO ROMÂIA ACTUALITĂŢI – 29 ianuarie