Interviu cu şeful delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Ionuţ Stroe

Mesajele venite din partea unor politicieni europeni, în speţă, ultranaţionalişti, care propun reintroducerea controalelor la frontierele statelor membre Uniunii Europene trebuie contracarate din timp – spune şeful delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Ionuţ Stroe. Deputatul liberal a reiterat la sesiunea APCE importanţa şi beneficiile unei Europe unite şi tolerante. Într-un interviu acordat colegei mele, Petruţa Dinu, Ionuţ Stroe spune, totuşi, că aceste mesaje nu pot perturba traseul României spre spaţiul Schengen.
Reporter: La Strasbourg aţi atras atenţia asupra apariţiei unor mesaje publice privind introducerea controalelor la frontierele interne ale statelor membre. Asemenea mesaje pot bloca accesul României la spaţiul Schengen?

Ionuţ Stroe: Nu, cu siguranţă, aceste mesaje nu pot perturba cumva parcursul european sau mobilitatea noastră în spaţiul european. Ele sunt mesaje lansate cu un vădit şi pronunţat caracter electoral în ţările de origine, mesaje lansate de partidele populiste, de partidele extremiste, de cele ultranaţionaliste şi, în general, de cele eurosceptice. Ei profită oarecum de acest eveniment nefericit, de aceste eveniment tragic care a avut loc săptămânile trecute în Paris şi readuc o temă, care le este familiară lor, şi pe care de fiecare dată nu ratează niciun fel de ocazie s-o expună. De data asta sunt puţin mai vocali. Am încercat să beneficiez oarecum despre această nouă agitaţie creată de aceste mesaje şi să spun, încă odată, beneficiile unei Europe unite şi unei Europe libere şi, bineînţeles, interesele noastre legitime de a accesa spaţiul Schengen, care, din punctul meu de vedere şi din punctul multora din zona politică românească, este incomplet fără România şi poate chiar şi Bulgaria. Din punct de vedere tehnic, ştiţi foarte bine, România a îndeplinit toate condiţiile, urmează doar să avem un acord din partea celor care decid în acest sens, pentru a fixa şi o dată.

Reporter: A avut un ecou mesajul dumneavoastră sau, mai exact, s-a formulat un răspuns, ceva?

Ionuţ Stroe: Există declaraţie a mea, există solicitarea de a genera o dezbatere în viitor pe această temă în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în cazul în care asemenea mesaje se amplifică. În mod evident, că partea serioasă, dacă mi-e permis să spun aşa, a zonei decidente europene, nu reacţionează şi nu bagă în seamă astfel de msaje, dar este foarte bine că din vreme atenţionăm asupra apariţiei acestor mesaje în spaţiul european şi este bine să fie înfruntate din timp.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 ianuarie