Sergio Mattarella este noul preşedinte al Italiei

Sergio Mattarella este noul preşedinte al Italiei. Magistratul din Palermo este al doisprezecelea şef de stat al republicii italiene, după ce a obţinut 665 voturi din partea parlamentarilor în al patrulea tur de scrutin, desfăşurat sâmbătă. Sicilianul este preşedinte datorită formaţiunilor PD, Sel şi NCD, în timp ce Forza Italia a introdus în urne buletinele goale, iar Mişcarea de 5 Stele, condusă de Beppe Grillo, a optat pentru Ferdinando Improsimato. Pentru unii este figura ideală, pentru alţii este un profil gri, de neatacat, un om care vorbeşte puţin. După ce Sergio Mattarella a obţinut cvorumul şi a fost ales preşedinte, aplauzele de la Palatul Montecitorio, sediul Parlamentului italian, au durat patru minute. Toată sala a fost în picioare, în afară de M5S şi Liga Nordului. „Spor la treabă, domnule preşedinte Mattarella! Trăiască Italia!„, a comentat pe Twitter premierul Matteo Renzi.
Dar cine este noul şef al statului? Sergio Mattarella este descris drept o persoană retrasă şi rezervată. Democrat de cursă lungă, Mattarella este un politician sicilian născut la Palermo în 1941, fiul fostului ministru Bernardo Mattarella şi fratele lui Piersanti Mattarella, ucis de mafie în ianuarie 1980, în timp ce deţinea funcţia de preşedinte al Regiunii Sicilia. Văduv, are trei copii. Unul dintre ei a făcut politică în Sicilia şi a fost candidat la alegerile primare pentru Secretariatul Regional în 2009 susţinut de Pier Luigi Bersani; altul lucrează la Ministerul Administraţiei Publice.
Mattarella a fost deputat din 1983, iar în 2006 a ocupat funcţia de ministru pentru relaţiile cu Parlamentul, a fost ministrul educaţiei în al şaptelea Guvern Andreotti, de unde şi-a dat demisia în 1990, din cauza aprobării Legii Mammì cu privire la disciplina sistemului radio-televiziunii publice şi private din Italia, şi ministru al apărării. A fondat Partidul Popular Italian, iar din 2011 este judecător la Curtea Constituţională.
Mattarella a abolit serviciul militar obligatoriu şi numele său este legat de legea electorală, numită „Il Mattarellum”, adoptată din 1994 până în 2001, înlocuită apoi de aşa-zisa „Porcellum”.

www.ilgiornale.it – 31 ianuarie