Costurile cardului de sănătate

Cardul de sănătate, intrat de astăzi în vigoare, poate presupune cheltuieli suplimentare. La activarea noului document în cabinetul medicului de familie este posibil să fie necesare anumite plăţi, dacă pe actele de identitate nu sunt inscripţionate grupa de sange şi Rh-ul. Sunt date obligatorii şi care pot fi luate în considerare doar în baza unor analize, ce nu sunt însă gratuite – a aflat corespondentul RRA, Maria Măndiţă, de la medicii de familie.

Reporter: În cazul unei urgenţe medicale, când orice minut contează, citirea datelor de pe cardul electronic ar putea face diferenţa dintre viaţa şi moarte, de aceea  pe cardul de sănătate trebuie să fie informaţii vitale: grupa de sânge, Rh-ul, dacă persoana suferă de alergii sau dacă este de acord de donare de organe după moarte, date care însă nu pot fi operate pe cardul electronic doar în baza unui acord verbal. În cazul grupei de sânge este necesară o analiză de laborator.

Valentin Boldea, medic de familie: Dacă declară doar verbal că are o anumită grupă de sânge medicul nu poate să insereze această informaţie pe card, deoarece pot fi anumite erori. Medicul de familie, care activează acest card de sănătate, poate să bifeze că pacientul este de acord cu donarea de organe doar dacă acesta se prezintă cu o declaraţie notarială în faţa medicului.

Reporter: Dacă în cazul declaraţiei notariale privind acceptul donării de organe nu există niciun tarif perceput, pentru a afla grupa de sânge asiguratul trebuie să plătească din buzunar analiza de laborator care costă minim 20 de lei. Există însă şi o variantă de aflate gratuită a grupei de sânge – spune medicul Valentin Boldea.

Valentin Boldea: La centrul de transfuzii, unde dacă persoane şi doreşte să doneze sânge, atunci aceste testări sunt efectuate gratis pe lângă alte analize obligatorii pentru cei ce intenţionează să doneze sânge.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 februarie