Ambasadorul Franței în România îi va conferi însemnele Ordinului Național al Meritului, în grad de Cavaler, domnului Octavian Morariu

Octavian_MorariuExcelența Sa domnul François Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România, îi va conferi  însemnele Ordinului Național al Meritului, în grad de Cavaler, domnului Octavian Morariu, în cadrul unei ceremonii care va avea loc marți, 3 februarie 2015, la Reședința Franței (Strada Biserica Amzei nr. 13-15) de la ora 18.00.

Domnul Octavian Morariu, fost Președinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, care are dublă cetățenie, română și franceză, a practicat rugby-ul, jucând pentru Griviţa Roşie şi ASPTT Paris, dar şi pentru prima reprezentativă a României. După ce a renunţat la cariera de jucător, domnul Octavian Morariu a pregătit echipa de rugby a clubului Paris Saint-Germain.

Revenit în țară, Octavian Morariu a fost ales în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Rugby în anul 2001, iar din 2004 este ales vicepreşedinte al forului european, FIRA-AER, actualmente Rugby Europe. Din iulie 2013, Morariu este preşedintele Rugby Europe și membru în Consiliul World Rugby, unde activează în două comisii, cea pentru guvernanță și cea a regiunilor.

Între 2003 și 2004 a fost Președinte al Agenției Naționale pentru Sport și din 2004 până în 2014 a ocupat funcția de Președinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Din septembrie 2013, domnul Morariu a devenit membru permanent al Comitetului Internaţional Olimpic, el devenind astfel cel de-al patrulea membru al CIO, după prinţul George Ghe. Bibescu, George Alexandro Plagino şi Alexandru Şiperco. În cadrul CIO,  domnul Morariu este membru al comisiilor pentru relații internaționale și pentru programul olimpic.

Ordinul Național al Meritului, un ordin universal, care se acordă persoanelor din toate mediile de activitate, recompensează performanțele  remarcabile ale cetățenilor, fie într-o funcție publică, civilă sau militară, fie în exercitarea unei activități private, precum și angajamentele tinerei generații.

Ordinul Național al Meritului simbolizează diversitatea societății franceze, culturile sale, originile sale sociale și noile sale sectoare de activitate.

Acest ordin are o triplă vocație: să reflecte dinamismului societății, să ofere un exemplu și să recunoască diversitatea.