Vizita emisarului german Christoph Heusgen la Chişinău

În Republica Moldova, şansele premierului desemnat, Iurie Leancă, de a obţine votul de încredere al parlamentului sunt reduse, în condiţiile în care comuniştii nu-l agreează, iar liberalii soun că vor lua o decizie abia după o întâlnire cu acesta. La Chişinău s-a aflat astăzi şi consilierul cancelarului german pe politică externă şi de securitate, Christoph Heusgen, care a avut întrevederi cu liderii politici locali.

Consilierul cancelarului german, Christoph Heusgen, a purtat discuţii cu reprezentanţii Partidului Liberal Democrat, din care face parte Iurie Leancă, şi cu cei ai Partidului Liberal, fomaţiune care s-a pomenit în opoziţie, după ce liberal-democraţii au format cu democraţii alianţa de guvernare. Potrivit unor surse din cadrul partidelor, tema principală a discuţiilor ar fi fost situaţia politică din Republica Moldova, după alegerile parlamentare, sprijinirea unei coaliţii proeuropene şi situaţia regională. Vizita lui Christoph Heusgen în Republica Moldova are loc în contextul în care parlamentul de la Chişinău urmează să voteze în cel mult zece zile programul de guvernare şi componenţa guvernului. Deocamdată, doar PLDM şi PD, care deţin împreună doar 42 de locuri în legislativ, şi-au anunţat sprijinul pentru un nou executiv condus de Iurie Leancă. Prin vizita consilierului cancelarului german la Chişinău, Uniunea Europeană ne aminteşte că ajutoarele oferite Republicii Moldova sunt condiţionate de reformele pe care şi le-a asumat ţara noastră, consideră comentatorul politic, Anatol Ţăranu.

Anatol Tăranu: Interesele de grup au prevalat asupra interesului major. Toţi, poate nu în egală măsură, dar toţi protagoniştii de pe segmentul european al eşichierului politic poartă responsabilitatea sa pentru acest eşec. Desigur că europenii nu prea îneleg ce se întâmplă. Aţi câştigat alegerile, domnilor, de ce nu constituiţi majoritatea? Este firesc, cancelarul Germaniei să-şi delege propriul consilier. Cred că în afara de această parte a misiunii sale de informare, el încearcă să transmită aici, la Chişinău, şi un mesaj foarte precis în ceea ce priveşte mersul lucrurilor în Republica Moldova.

La sfârşitul săptămânii trecute, Iurie Leancă a avut întrevederi cu reprezentanţii mediului de afaceri, sindicatelor, patronatelor şi societăţii civile pentru a discuta programul de guvernare. Premierul desemnat a anunţat că va purta discuţii cu comuniştii şi cu liberalii, pentru a-i convinge să sprijine guvernul, dar aceste discuţii nu au mai avut loc. Până acum, comuniştii au anunţat că nu vor vota guvernul, iar liberalii au anunţat că vor lua o decizie în urma discuţiilor cu premierul desemnat. Dacă Iurie Leancă şi echipa pe care o va propune nu va obţine votul de încredere al parlamentului, preşedintele Nicolae Timofti va trebui să desemneze un alt premier care să fie acceptat şi de partidele din afara alianţei PLDM-PD. Dacă în teren de 45 de zile de la prima solicitare guvernul nu este votat din două încercări, atunci parlamentul este dizolvat.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 februarie