Camera Inferioară a Dumei de Stat vrea să înfiinţeze o comisie care să recalculeze daunele provocate fostei URSS de armata germană

Camera Inferioară a Parlamentului Rus vrea să înfiinţeze o comisie care să recalculeze daunele provocate fostei URSS de armata germană în timpul celui de-al doilea război mondial. O cerere oficială cu valoarea despăgubirilor ar urma să fie trimisă apoi autorităţilor de la Berlin. Ziarul „Izvestia” scrie că Germania a respins deja pretenţii similare formulate de noul premier al Greciei, Alex Tsipras. Unul dintre deputaţii ruşi, iniţiatori ai demersului din Dumă, spune că germanii au plătit compensaţii pentru 6 milioane de victime ale Holocaustului, dar au ignorat cele 28 de milioane de sovietici ucişi în război, mare parte civili. Alexandru Beleavschi.

Reporter: Cazul /…/ URSS, Rusia poate pretinde Germaniei reparaţii de război în valoare de 3 până la 4 trilioane de euro, a declarat unul din autorii iniţiativei, deputatul Mihail Degtiariov de la Partidul Liberal Democrat al ultranaţionalistului Vladimir Jirinovski. Nu este clar în acest moment dacă iniţiativa ar putea viza la un moment dat şi aliaţii de atunci ai Germaniei, inclusiv România. Potrivit lui Mihail Degtiariov, după război Germania nu a plătit de facto reparaţii URSS, exceptând anumite active din sectorul sovietic de ocupaţie. Ulterior, URSS a semnat un acord privind încetarea plăţii reparaţiilor de război cu RDG-ul, nu însă cu Germania de Vest şi Germania unificată. Problema, afirmă deputatul Degtiariov, rămâne deschisă şi de mare actualitate, mai ales în condiţiile în care actuala Germanie continuă să provoace daune Rusiei „forţând adoptarea în cadrul UE a sancţiunilor ilegale împotriva Rusiei”. Experţii ruşi consideră că deşi pretenţiile sunt justificate, plata reparaţiilor ar fi posibilă numai în baza unui acord ruso-german a cărui semnare la 70 de ani după război este nerealistă. Pe de altă parte, calcularea pierderilor este absolut necesară, consideră deputaţii, astfel încât ruşii să înţeleagă cât de mult a afectat Germania dezvoltarea URSS, ţinând cont şi de pierderile umane irecuperabile, estimate la 28 de milioane de morţi.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 februarie