Gruparea Statul Islamic a difuzat o înregistrare video în care un pilot militar iordanian este ars de viu într-o cuşcă

Gruparea jihadistă Statul Islamic a difuzat astăzi o înregistrare video în care un pilot militar iordanian este ars de viu într-o cuşcă. Acesta a fost capturat după prăbuşirea avionului său în Siria, la finalul lunii decembrie, în timp ce efectua un raid asupra poziţiilor Statului Islamic, în cadrul coaliţiei internaţionale antijihadiste.

Reporter: Serviciile de informaţii americane verifică autenticitatea înregistrării, în timp ce televiziunea iordaniană de stat a confirmat asasinarea pilotului şi a precizat că execuţia lui a avut loc în urmă cu o lună. Armata iordaniană a promis să răzbune moartea pilotului său. Potrivit unui responsabil din domeniul securităţii, autorităţile iordaniene o vor executa mâine pe jihadista irakiană a cărei eliberare era cerută de gruparea Statul Islamic. În vârstă de 44 de ani, aceasta este deţinută într-o închisoare iordaniană de la condamnarea sa la moarte în septembrie 2006, pentru acte teroriste datând din noiembrie 2005. În acea zi, trei atentate sinucigaşe, comise în special de soţul ei, au devastat trei hoteluri din Amman, cauzând moartea a 60 de persoane. Preşedintele american Barack Obama a declarat că, dacă înregistrarea video în care pilotul iordanian este ars de viu de membri ai Statului Islamic se dovedeşte a fi autentică reprezintă o dovadă în plus a cruzimii şi a barbariei organizaţiei jihadiste. Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, condamnă ferm uciderea cu cruzime a pilotului iordanian de către organizaţia teroristă Statul Islamic al Siriei şi Levantului. Şeful diplomaţiei romîne transmite condoleanţe poporului iordanian şi declară că nu vor rămâne nepedepsite crimele teroriste.

Realizator: Regele iordanian Abdullah şi-a întrerupt astăzi o vizită în Statele Unite după vestea martiriului pilotului erou – a declarat televiziunea de stat.