UDMR solicită adoptarea legii descentralizării

Uniunea Democrată Maghiară din România solicită revizuirea legii privind descentralizarea, care s-a dovedit neconformă cu prevederile Constituţiei României. Iar, în ceea ce priveşte proiectul său de autonomie a Ţinutului Secuiesc, are în vedere continuarea dezbaterilor publice atât cu reprezentanţii populaţiei româneşti, cât şi în cadrul comunităţii maghiare, a subliniat vicepreşedintele politic al UDMR, László Borbély. Mass media l-a întrebat pe László Borbély despre priorităţile parlamentare ale UDMR în această sesiune de primăvară.

László Borbély a subliniat că în cadrul luării sale de cuvânt, la şedinţa parlamentară de luni, a pledat pentru transferarea instituţiilor centrale în subordinea consiliilor locale. UDMR nu este de acord cu măsurile de centralizare adoptate în ultima perioadă şi a solicitat că înaintea rectificării de buget din această vară, Guvernul să clarifice criteriile prin care sunt reîmpărţite administraţiilor locale încasările de impozite. În opinia vicepreşedintelui politic, reforma electorală este un alt subiect important al sesiunii parlamentare de primăvară. Referitor la pregătirea legilor electorale, László Borbély a precizat că UMDR susţine o soluţie care va crea posibilitatea pentru o reprezentare proporţională a maghiarilor atât în Parlament, cât şi în consiliile locale. Vicepreşedintele politic al UDMR a mai precizat că pentru formaţiunea sa importantă este consolidarea adminisraţiilor locale maghiare, atât în cazul legii privind descentralizarea, cât şi a reformei electorale. La întrebarea, dacă UDMR va înainta proiectul său de autonomie, László Borbély a declarat că următoarele luni vor fi consacrate dezbaterii publice. Acest subiect va fi înscris pe ordinea de zi cel mai repede la un seminar care va fi organizat pe 26 februarie, de Fundaţia Bernády.

UDMR consideră că este importantă – a mai spus László Borbély – realizarea în acest sens a unui dialog cu populaţia românească, deoarece proiectul de autonomie poate fi adoptat în Parlament doar prin sprijinul majorităţii românilor. UDMR manifestă deschidere în vederea discutării proiectului de autonomie şi în cadrul comunităţii maghiare, cu cei care vin cu „propuneri inteligente şi deştepte”. „Până în prezent nu am primit în scris nicio propunere de la nimeni, de la cei care încă se mai ocupă de chestiunea autonomiei, dar manifestăm deschidere în acest sens. Până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, în aceste luni vor avea loc dezbateri publice, respectiv negocieri în cadrul comunităţii maghiare, deoarece nu vrem să înaintăm un proiect de lege fără a obţine un anume consens”, a afirmat László Borbély. La întrebarea dacă UDMR susţine moţiunea de cenzură prin care opoziţia de centru dreapta încearcă să răstoarne guvernul Ponta, László Borbély a spus că deocamdată nu există o majoritate pentru destituirea actualului Guvern, nici măcar împreună cu UDMR. László Borbély a mai adăugat că formaţiunea sa manifestă disponibilitate pentru a discuta cu opoziţia, dacă va fi elaborat textul moţiunii de cenzură.