Autoarea celebrului roman „Să ucizi o pasăre cântătoare” va publica, după 55 de ani, o continuare a acestuia

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Harper Lee, scriitoarea americană care a obţinut premiul Pulitzer în anii ’60 după succesul răsunător al romanului său „Să ucizi o pasăre cântătoare” (To Kill a Mockingbird), a anunţat că va publica în luna iulie a acestui an o continuare a cărţii. Noul roman de 300 pagini este intitulat „Go Set a Watchman” (cu referire la un verset biblic din Cartea profetului Isaia: Fiindcă astfel mi-a spus Domnul: Du-te, pune un paznic, să vestească ce vede – n.trad) şi va fi publicat pentru început în 2 milioane de exemplare.
La mijlocul anilor ’50, am scris un roman numit „Go Set a Watchman”, a declarat scriitoarea acum în vârstă de 88 de ani. Eroina principală este cunoscută din celălalt roman al meu sub numele de Scout, dar aici se află la vârsta adultă. La vremea respectivă, mie mi s-a părut că este reuşit. Editorul meu de atunci, impresionat de amintirile din copilărie ale lui Scout, mi-a sugerat să scriu o carte care să aibă ca personaj copilul Scout,  nu adultul. Aşa s-a născut „Să ucizi o pasăre cântătoare”. Eram la început de drum şi am făcut ceea ce mi s-a spus. Nici nu am ştiut că mai am versiunea originală, aşa că am fost încântată atunci când o bună prietenă de-a mea a descoperit-o. După multă ezitare şi reflecţie, am decis s-o arăt câtorva persoane de încredere şi am fost bucuroasă să aflu că ele că o consideră demnă de a fi publicată. Sunt uimită şi onorată că se va întâmpla acest lucru după atâţia ani.

„Să ucizi o pasăre cântătoare” este unul dintre cele mai apreciate romane din toate timpurile, cu vânzări de aproape 40 de milioane de exemplare. Cartea a apărut pe 11 iulie 1960 şi a câştigat premiul Pulitzer, iar apoi a fost adaptată pentru marele ecran. În 1962, Gregory Peck obţinea Oscarul pentru rolul avocatului Atticus Finch din filmul omonim.

Romanul este cunoscut pentru tonul cald şi pentru umor, deşi tratează o problematică gravă, cu subiecte cum ar fi violul şi inegalitatea rasială. A fost interzis de-a lungul timpului din cauza temei rasiale, dar a devenit mai apoi un reper în cluburile de lectură şi în şcoli. Absenţa unei noi cărţi a autoarei a sporit de-a lungul anilor atracţia pentru acest roman.

Noua carte va fi disponibilă acum şi în format electronic, deşi Lee s-a declarat o adeptă a stilului clasic, pe hârtie. Ea şi-a suprins fanii anul trecut, când a acceptat ca şi „pasărea cântătoare” să fie lansată în format digital.

Sursa:  www.time.com

Traducerea şi adaptarea:  Bianca Ioniţă