În Spania, formaţiunea de stânga radicală „Podemos” câştigă tot mai mulţi susţinători

În Spania, formaţiunea de stânga radicală „Podemos”, înfiinţată în urmă cu doar un an, devansează deja Partidul Socialist şi se bate de la egal la egal cu „popularii” aflaţi acum la guvernare, arată un sondaj dat astăzi publiciţăţii. Potrivit cercetării, 8 din 10 spanioli consideră că lipsa locurilor de muncă este principala problemă în ţara lor, urmată de corupţie şi fraudă.

Partidul Popular, condus de premierul Mariano Rajoy, ar câştiga alegerile cu peste 27 de procente, însă a doua forţă politică ce ar intra în Parlament este Podemos, cu un surprinzător 23,9%, mai mult decât Partidul Socialist, care este acum principalul partid de opoziţie. Astfel, Podemos, partidul care câştigă tot mai multă notorietate între spanioli, la abia un an de existenţă, se află la o distanţă de doar 3,4 puncte faţă de populari, dar în privinţa intenţiei directe de vot se află pe locul întâi, cu 19,3% din sprijinul electoral, devansându-i pe conservatorii care au acum majoritatea absolută, cu peste 6 puncte. Începând de la ora prânzului, când a fost dat publicităţii acest barometru, reacţiile după publicarea sa au fost scurte şi elocvente. Dacă liderul socialiştilor, Pedro Sanchez a spus doar că până la alegerile de la sfârşitul anului mai este mult de muncă, popularii au declarat că este un sondaj ca oricare altul, iar reprezentanţii Podemos au spus că, deşi privesc cu prudenţă aceste date, sunt convinşi că, dacă păstrează tendinţa de creştere în preferinţele electoratului, această forţă politică este alternativa la guvernare.
Inspirat de victoria partidului omolog din Grecia, Syriza, Podemos propune renunţarea la austeritatea asumată în urmă cu şase ani, în schimbul a sute de miliarde de euro ajutor extern. Recent, Podemos a adunat la un miting organizat în centrul Madridului nu mai puţin de 100 de mii de persoane.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 februarie)