LSRS și Fundația CAESAR au semnat Protocolul de Colaborare cu MAE

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) și Fundația C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Access la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) au oficializat astăzi, 4 februarie 2015, colaborarea cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin semnarea a două Protocoale de Colaborare.LSRS CAESAR MAE 3

“În elaborarea acestui cadru formal de colaborare am plecat, în primul rând, de la premisa că promovarea obiectivelor României, inclusiv a celor de politică externă, trebuie să se sprijine mult mai mult pe contribuţia adusă de tinerii de valoare aflați, sper, temporar în afara României şi pe performanţele acestora, mai ales în domenii ca educaţia, cercetarea, inovarea, cultura, ştiinţa și de care avem atâta nevoie pentru progresul României. Cele două documente stabilesc liniile comune de acţiune, reflectând deschiderea noastră și angajamentul MAE de fructificare a experienţei și contactelor deja stabilite, în ţările unde activează, de filialele Ligii, dar şi de a promova principiile fondatoare ale Ligii și ale CAESAR, precum dinamismul, entuziasmul și implicarea”, a declarat Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe.

Sebastian Burduja, Președintele de Onoare al LSRS și Președinte al Fundației C.A.E.S.A.R., a declarat: “Semnarea acestor acorduri reprezintă un pas fără precedent, nu doar pentru organizațiile noastre, dar și pentru întreaga comunitate a tinerilor români din diaspora. Aceștia sunt tineri români remarcabili cărora le pasă de viitorul României. Apreciem foarte mult acest gest și considerăm că acest moment este unul dătător de speranță. Am spus-o încă de acum 6 ani, mesajul nostru este simplu: Tinerii români din străinătate, dar și din România, reprezintă o resursă strategică pentru dezvoltarea României. Tocmai prin asemenea acorduri, fără precedent la nivelul instituțiilor din România, se creează premisele pentru implicarea acestei resurse strategice în procesul de dezvoltare al țării. Ne dorim și promovăm o Românie în 3D: România dezvoltată, România democratică și România demnă. Astfel, suntem convinși că acesta este doar începutul, iar promisiunea noastră este să continuăm să exprimăm acest acord prin fapte.”

Printre prevederile celor două acorduri se numără cooperarea pentru realizarea unor proiecte dedicate priorităţilor de politică externă şi aniversărilor incluse în agenda de diplomaţie publică a Ministerului Afacerilor Externe, precum şi aniversărilor relaţiilor bilaterale cu diverse state.

Aceste acțiuni concrete au fost detaliate de Dan Nechita – CEO al Fundației C.A.E.S.A.R. – care a declarat: ”Mulțumim, în numele Ligii și al Fundației C.A.E.A.S.A.R., Domnului Ministru și Ministerului Afacerilor Externe pentru acest cadru de colaborare ce ne oferă posibilitatea concretă de a valorifica în România expertiza dobândită peste hotare. Astfel, avem posibilitatea de a contribui activ la promovarea imaginii României peste hotare prin filialele LSRS, la dezvoltarea democratică a României și la obiectivele de politică externă a României prin acțiunile noastre. În acest context, în lunile următoare vom organiza o serie de manifestări precum Conferința pe tema Parteneriatului Strategic cu SUA la Washington DC, un colocviu C.A.E.S.A.R. pe tema Securității Regionale la Chișinău și acțiuni prin filialele LSRS care să susțină aderarea României la spațiul Schengen și includerea în programul Visa Waiver al Statelor Unite și Canada.”

Acordurile de colaborare acordă o atenţie deosebită și asigurării unei colaborări eficiente între filialele LSRS şi misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale româneşti din ţările de reşedinţă. De asemenea, este prevăzută efectuarea de către studenții români cu pregătire academică în străinătate a unor stagii de practică şi a unor stagii de pregătire în Centrala MAE și în misiunile diplomatice ale României.