Ghidul femeilor care trăiesc cu extremiştii grupării Statul Islamic

Un manifest în limba arabă intitulat „Femeile Statului Islamic”, care a început să circule online la sfârştiul lunii ianuarie printre susţinătorii ISIS, a fost tradus în limba engleză de un grup de reflecţie din Londra numit Quilliam. Textul este un ghid adresat femeilor care trăiesc printre membrii grupării Statul Islamic şi a fost distribuit rapid susţinătorilor ISIS de limbă arabă de către Brigada Al Khanssaa, formată exclusiv din femei.

42b2654a-b7ef-423c-9ed0-85f5c9bbd1da_16x9_600x338
Ghidul afirmă că magazinele de modă, saloanele de înfrumuseţare şi operaţiile estetice sunt o lucrare a diavolului, numit Iblis. Acesta critică de asemenea practicarea epilatului de către femei sau purtarea de cercei – „obiecte care atârnă la urechi”.

„Iblis – Diavolul – dezbracă femeia, încercând să o îndepărteze de Paradisul în care ea trăieşte acoperită şi decentă şi o îndeamnă să cheltuie sume enorme pentru a transforma creaţia lui Dumnezeu”.

Manifestul spune că femeile se pot căsători încă de la vârsta de 9 ani şi, din acel moment, trebuie să rămână ascunse. Unei soţii îi este permis să plece de acasă pentru a studia teologia, pentru a face un consult la medic (femeie) sau pentru a se întâlni cu un profesor. De asemenea, ea se poate alătura jihadiştilor atunci când i se cere, atunci când situaţia devine disperată. Şi este dat ca exemplu rolul femeilor jihadiste din Cecenia şi Irak.

„Este preferabil întotdeauna ca femeia să rămână ascunsă şi să poarte văl, să participe la viaţa socială din spatele acestui văl. Este rolul cel mai dificil, comparabil cu cel al unui manager din mass media care organizează totul din spatele scenei. „

Ghidul mai spune că femeile trebuie să studieze, pentru că nu-şi pot îndeplini rolul dacă sunt analfabete sau ignorante. La modul ideal, ele trebuie să meargă la şcoală de la 7 ani, dar să îşi încheie studiile până la vârsta de 15 ani.
Viaţa unei femei este una sedentară şi concentrată pe treburile din interiorul casei.

„Dumnezeu a rânduit ca femeia să aibă o viaţă sedentară şi nu poate exista o variantă mai bună pentru ea, deoarece el este Creatorul şi ştie ceea ce trebuie să ceară religia şi ce nu. „

Grupul Quilliam spune că manifestul este o „propagandă bine ticluită” îndreptată spre un public precis: femeile arabe. O ultimă parte a documentului compară viaţa din anumite zone din Siria şi Irak, controlate de ISIS, cu viaţa din Pensinsula Arabă. Acelaşi grup britanic de reflecţie spune că, probabi,l ghidul nu se dorea a fi tradus în engleză pentru a nu-şi pierde consistenţa şi pentru a nu părea neverosimil odată ajuns la publicul occidental.
Luna trecută, un grup de circa 30 de femei britanice au fost identificate în nordul Siriei de către Centrul Internaţional pentru Studiul Radicalismului din cadrul King’s College. Aproape 10% dintre persoanele care pleacă din Europa, America de Nord sau Australia pentru a se alătura jihadiştilor sunt femei sau fete, multe dintre acestea atrase de ideea de a se căsători cu extremişti pentru a le susţine cauza.

Surse: www.mashable.com, www.theguardian.com

Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă