Întâlnire a miniştrilor apărării din România şi Marea Britanie

În marja Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, s-a întâlnit joi, 5 februarie, cu Michael Fallon, ministrul apărării din Marea Britanie.

Cei doi miniştri au discutat despre cooperarea româno-britanică, subiectele aflate pe agenda reuniunii ministeriale a NATO, precum şi despre situaţia de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre.

Referindu-se la cooperarea dintre cele două armate, ministrul Duşa a apreciat în mod deosebit angajamentul Marii Britanii pentru intensificarea cooperării cu România în domeniile dialogului strategic şi al securităţii.

În cadrul schimbului de opinii, cei doi oficiali au subliniat importanţa deciziilor concrete care vor fi adoptate în cadrul reuniunii, pe problematica continuării măsurilor de asigurare ale NATO şi a implementării Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei (Readiness Action Plan). Astfel, a fost subliniată importanţa creării unor structuri de comandă-control pe teritoriul României şi pe cel al statelor aliate din estul Europei ca parte a măsurilor aliate de adaptare la noul mediu de securitate.

În contextul deteriorării situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre şi a ultimelor evoluţii din Ucraina, ministrul român al apărării a susţinut necesitatea continuării şi chiar întăririi măsurilor de asigurare ale Alianţei pe parcursul anului 2015.

Ministrul britanic al apărării şi-a exprimat solidaritatea faţă de preocupările României şi a evidenţiat intenţia autorităţilor de la Londra de a se angaja substanţial în susţinerea măsurilor de adaptare şi de asigurare implementate la nivel aliat în actualul context strategic. Michael Fallon a mai menţionat decizia de creştere a participării militarilor britanici la exerciţiile organizate în România, ca parte a măsurilor de asigurare, precum şi participarea concretă cu personal militar la constituirea structurilor de comandă-control ce vor fi operaţionalizate în ţara noastră.

Biroul de Presă al M.Ap.N.