România va accepta jurisdicţia obligatorie a Curţii Internaţionale de Justiţie

Astăzi senatorii vor vota proiectul de lege prin care România va accepta jurisdicţia obligatorie a Curţii Internaţionale de Justiţie. Documentul ar permite soluţionarea unor eventuale diferende între state. La dezbaterile, de ieri, din plen, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a dat exemplu procesul câştigat de România în faţa Ucrainei, în urmă cu şase ani, la Curtea Internaţională de Justiţie, pentru delimitarea platoului continental al Mării Negre.

Bogdan Aurescu: Într-un mediu internaţinal atât de dificil, cum este cel de astăzi, soluţionarea paşnică a diferendelor prin mijloace jurisdicţionale este un scop pe care România trebuie să îl urmărească în mod constant.

Necesitatea legii care promovează reglementarea diferendelor internaţionale pe cale paşnică este susţinută şi de fostul ministru de externe Titus Corlăţean, dar şi de senatorul liberal Dorin Dobra. Până anul trecut, 70 de ţări au recunoscut jurisdicţia Curţii Internaţionale de Justiţie, iar dintre acestea 21 sunt membre ale Uniunii Europene.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 februarie