Arta românească în expozițiile Muzeului Național de Artă Contemporană din Romania (MNAC)

În intervalul 4-13 februarie 2015, Daniela Calciu, referent de specialitate al Muzeului Național de Artă Contemporană din Romania (MNAC), va fi prezentă la New York în cadrul unui proiect mai amplu, inițiat de Institutul Cultural Român de la New York. Evenimentul se înscrie în seria dedicată instituțiilor culturale de prim rang din România, care a debutat cu prezentarea Muzeului Brukenthal din Sibiu, la BookExpo America 2014, continuând cu prezentarea Muzeului Țăranului Român, Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești” de la Mogoșoaia.

Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) a fost înființat în 2001, într-una din aripile Palatului Parlamentului, renovată în acest scop. Muzeul a fost constituit prin fuziunea dintre Oficiul Naţional pentru Documentare şi Expoziţii de Artă şi Departamentul de Artă Contemporană, din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României. În octombrie 2004 noul sediu al MNAC a fost deschis publicului în Palatului Parlamentului, MNAC optând pentru o formulă de expunere novatoare, aceea de “museum in progress”, o instituţie care să nu se mărginească să arhiveze şi să gestioneze pasiv şi complezent o colecţie, ci care să propună proiecte stimulative, să imagineze noi juxtapuneri, noi corespondenţe, să participe la o acţiune de sinteză a artelor contemporane, din care să nu lipsească filmul, muzica, literatura, dansul.

Daniela Calciu va susține în 6 februarie, ora 19, la sala Auditorium a ICRNY, conferința ”National Museum of Contemporary Art from Romania – Priorities for 2015-2017 reflecting the visual culture of Romania in the local, regional, and international context”, care va sintetiza direcțiile strategice ale noului manager al MNAC, Călin Dan, care vor fi prezentate și în ciclul de evenimente dedicate împlinirii a 13 ani de la înființarea muzeului, din care, ultimii 10 ani în locația de la Palatul Parlamentului din București.

Daniela Calciu este absolventă a Universității de Arhitectură ”Ion Mincu” din București și a unui program de masterat la École Nationale Supérieure d’Architecture de Paris La Villette. Și-a continuat studiile universitare cu un program de master de dezvoltare urbană integrată și cu studii de doctorat la Universitatea ”Ion Mincu”, unde predă elemente de bază de proiectare în arhitectură și seminarii de teorie arhitecturală. Experiența sa profesională include design interior și proiecte de arhitectură. În afară participării la workshop-uri și conferințe internaționale și interdisciplinare, a câștigat premii în arhitectură, design și fotografie. Din 2007, a dezvoltat proiecte de cercetare aplicată și inițiative pentru dezvoltarea locală participativă, în calitate de membru al Asociației pentru Tranziție Urbană și cu Asociația PlusMinus. Între premiile și recunoașterile obținute, se numără un grant de doctorat de la Consiliul Național al Cercetării Științifice (2008-2011) și Junior Award Fulbright (2012-2013) la Universitatea din Cincinnati.