Comisia Europeană a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României

Comisia Europeană a îmbunătăţit prognoza de creştere economică a României, estimată la 2,7% în acest an şi 2,9% anul viitor. Potrivit prognozei economice de iarnă, consumul va fi ridicat iar salariile în creştere.

În prognoza de iarnă, Comisia afirmă că economia României a înregistrat o creştere surprinzător de puternică în 2014, mai ales în ultimul trimestru, mai bună decât cea preconizată anterior. Aceasta se datorează, potrivit experţilor, consumului privat şi al exporturilor chiar dacă investiţiile nu au crescut. Executivul comunitar spune însă că, după doi ani de scădere, atât investiţiile private, cât şi cele publice ar urma să înceapă să-şi revină. De asemenea, exporturile vor continua să crească în 2015 şi 2016. După o scădere accentuată în 2014, inflaţia este de aşteptat să se menţină moderată, consolidarea fiscală va continua şi ea anul acesta, arată previziunile. Totodată, deficitul bugetar al României se estimează a scădea în continuare la 1,5% din PIB anul acesta după ce a fost de 2,2% în 2013, ca urmare a reducerilor veniturilor fiscale şi a cheltuielilor. Comisia precizează că pe partea de venituri s-a luat în calcul reducerea contribuţiilor sociale şi reducerea taxei pe construcţiile speciale. În plus, cheltuielile cu bunuri şi servicii ar urma să scadă semnificativ, iar alte economii ar putea apărea de pe urma încetării cheltuielilor speciale din 2014, precum organizarea alegerilor care au antrenat sume semnificative.

Specialiştii Comisiei Europene apreciază că, la nivelul Uniunii, creşterea economică va fi de 1,7%, iar în zona euro – de 1,3%. Bruxelles-ul atrage, totodată, atenţia asupra mediului de investiţii slab şi a ratei ridicate a şomajului.