Discuţii la Ministerul Finanţelor, cu delegaţia FMI, Comsiei Europene şi Băncii Mondiale

Misiunea FMI, Comsiei Europene şi Băncii Mondiale, aflată de săptămâna trecută, la Bucureşti, pentru a treia evaluare a acordului preventiv pe care îl are cu România, are, azi, discuţii la Ministerul Finanţelor. Cu informaţii despre cele mai importante coordonate ale acestei evaluări, Daniela Coman.

Reporter: După întâlnirile de ieri, cu reprezentanţii tuturor ministerelor, pentru astăzi, mai rămăseseră de reglat chestiuni privind finanţele şi energia, între care, cel mai important dosar este liberalizarea preţului gazelor – potrivit unor surse apropiate negocierilor, citate de media. Aceleaşi surse au mai informat că FMI i-a cerut premierului să renunţe la programul „Prima maşină”, solicitare cu care guvernul nu a fost de acord. Alte cerinţe ale misiunii internaţionale ar mai viza renunţarea la ajutoarele de stat, reducerea arieratelor şi un management mai eficient al marilor companii de stat. Din partea Uniunii Europene, ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici a primit o veste bună: o parte din banii rambursaţi de Comisia Europeană, în contul unor proiecte finanţate de la bugetul de stat, se vor întoarce la autorităţile locale pentru noi investiţii:

Eugen Teodorovici: Au fost primării care au făcut investiţii în zona de mediu, în zona de apă, alimentare cu apă, ape uzate şi alte astfel de lucrări. În momentul în care vom primi din partea Comisiei Europene o sumă ca şi rambursare din cheltuieli deja făcute, atunci o parte din aceşti bani să meargă înapoi către primării, pentru ca de aceşti bani comunităţile să aibă alte şi alte lucrări.

Reporter: Reprezentantul rezident al FMI pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa, a declarat, înainte de începerea evaluării, că membrii misiunii vor discuta cu autorităţile române recentele evoluţii ale economiei româneşti şi priorităţile în reformele economice. România are în derulare cu FMI un acord stand-by de două miliarde de euro, din care autorităţile nu au accesat fonduri, până în prezent. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare. Vizita delegaţiei internaţionale se va încheia pe 10 februarie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 februarie