PORTRET: Zsa Zsa Gabor – „curtezana secolului XX” – a împlinit 98 de ani

„O femeie trebuie să se căsătorească din dragoste şi să continue să se căsătorească până o găseşte.”

11Zsa Zsa Gabor, cunoscută în prezent şi ca Prinţesa Sári von Anhalt, este o actriţă americană de origine maghiară, fostă regină a frumuseţii în Ungaria, care a emigrat în Statele Unite în 1941.

La cei 98 de ani împliniţi pe 6 februarie, ea este ultima supravieţuitoare dintre cele trei surori Gabor ale căror cariere au strălucit în industria de divertisment. A devenit celebră mai ales pentru coafurile şi ţinutele ei spectaculoase, dar şi pentru cele nouă căsătorii ale sale.

Gabor a fost supranumită „curtezana secolului 20” şi a devenit faimoasă atât pentru rolurile alături de vechile vedete ale Hollywood-ului, cât şi pentru tumultuoasa ei viaţă amoroasă.

Printre figurile celebre cu care a avut poveşti de dragoste se numără Sean Connery, Richard Burton, Frank Sinatra şi chiar Henry Kissinger.

Copilărie de lux

Sari Gabor s-a născut pe 6 februarie 1917 (unele surse spun 1918) la Budapesta, fiind cea de-a doua fiică a soldatului Vilmos Gabor şi a lui Jolie Gabor, moştenitoarea unei familii bogate de bijutieri. Alături de cele două surori ale sale, Eva şi Magda, Sari a ducea o viaţă luxoasă, într-un conac cu servitori, petrecea mult timp în călătorii şi studia la şcoli foarte scumpe. Numele său de alint din copilărie era Zsa Zsa.

Surorile Gabor
Surorile Gabor

La 13 ani, Zsa Zsa a plecat la studii în Elveţia. După terminarea acestora, talentul său artistic a fost remarcat de celebrul tenor Richard Tauber, care a invitat-o să cânte în noua sa operetă Der singende Traum (Visul de cânta). După trei luni petrecute la Academia de Artă Teatrală din Viena, Zsa Zsa Gabor şi-a făcut debutul pe scenă. În 1936, actriţa a câştigat titlul de Miss Ungaria, dar a fost descalificată ulterior pentru că nu-şi declarase vârsta reală. În 1937, s-a căsătorit cu un demnitar turc pe nume Burhan Asaf Belge, pe care chiar ea l-a cerut de soţ. Părinţii fetei i-au făcut cadou cu ocazia logodnei un diamant de 10 karate, printre multe alte daruri luxoase.
Căsătoria celor doi a început să scârţâie şi, în 1941, au hotărât să divorţeze. În acelaşi an s-au despărţit şi părinţii ei, iar Zsa Zsa a decis să plece în Statele Unite cu mama sa pentru a trăi alături de sora cea mare, Eva, care era căsătorită în America.
La scurt timp după sosirea în SUA, Gabor l-a cunoscut pe celebrul Conrad Hilton, fondatorul lanţului de hoteluri Hilton. Zsa Zsa a declarat că magnatul i-a oferit în seara în care s-au cunoscut 20.000 de dolari pentru a-l însoţi în Florida, dar ea a refuzat. Patru luni mai târziu, pe 10 aprilie 1942, cei doi s-au căsătorit. Au avut o fiică împreună, Francesca, dar au divorţat în 1946.

Debut strălucitor la Hollywood

În filmul "Moulin Rouge"
În filmul „Moulin Rouge”

Frumuseţea şi farmecul Zsa Zsei i-a deschis porţile Hollywood-ului. A luptat cu Marilyn Monroe pentru rolul Miss Caswell din All About Eve – Totul despre Eva (1950), dar acesta a fost adjudecat de rivala sa. Debutul pe marele ecran a venit abia în 1952, în filmul „Lovely to Look At” (O încântare pentru ochi).

În acelaşi an, a mai avut un rol în filmul „We’re Not Married!”, unde a jucat alături de Ginger Rogers şi Fred Astaire şi o apariţie în celebrul „Moulin Rouge”. În 1956 a apărut alături de George Sanders în Death of a Scoundrel (Moartea unui ticălos) şi doi ani mai târziu a avut un mic rol în clasicul Touch of Evil (Stigmatul răului) al lui Orson Welles.

Alte filme cunoscute în care a jucat sunt: Alice în Ţara Minunilor (1966), Bonanza (1967), Batman (1968), The Love Boat (1980), California Girls (1985), The Munsters Today (1989), City (1990, The Fresh Prince of Bel-Air (1991), The Fresh Prince of Bel-Air (1994).

De-a lungul anilor, Gabor a apărut de nenumărate ori şi pe micul ecran, vivacitatea şi umorul său fiind un ingredient pentru foarte multe talk-showuri sau emisiuni concurs cu celebrităţi la care era invitată.

O viaţă pe prima pagină a ziarelor

Treptat, viaţa sa personală a devenit însă principala atracţie pentru public. Era un fel de imagine a strălucirii europene, a luxului şi a răsfăţului. În desele sale apariţii în public, ea se adresa tuturor cu apelativul „darling – pronunţat într-o manieră proprie: dahlink”.

1960
1960

Tabloidele au fost atrase rapid de personalitatea sa frivolă şi deschisă şi au început să vâneze subiecte legate de nenumăratele sale divorţuri şi de averile lăsate de soţi, iar talentul său actoricesc a rămas undeva în umbră.
Un incident faimos a avut loc în 1989, când Gabor a apărut pe prima pagină a tuturor ziarelor după ce a pălmuit un poliţist care o oprise pentru nerespectarea regulilor rutiere. A fost arestată, iar în timpul procesului Gabor a făcut afirmaţii calomnioase la adresa poliţistului, care a dat-o în judecată şi pentru acest lucru.

618_showbiz_mugshot_zsa_zsaA fost condamnată la 3 zile de închisoare pentru prima infracţiune, iar al doilea proces s-a încheiat amiabil abia în 1991.
După o serie de scandaluri amoroase, care s-au lăsat şi ele cu audieri şi procese pentru calomnie, Zsa Zsa a fost implicată şi într-un proces cu propria fiică, Francesca, pe care soţul său a acuzat-o de furt şi înşelăciune. O altă problemă financiară a ieşit la suprafaţă în 2009, când avocatul său a anunţat că Zsa Zsa Gabor a pierdut aproape 7 milioane de dolari investiţi cu ajutorul lui Bernard Madoff, condamnat pentru cea mai mare escrocherie financiară.

Probleme de sănătate şi pierderea singurului copil

În 2002, Zsa Zsa a început să aibă serioase probleme de sănătate, după un grav accident de circulaţie, care a lăsat-o imobilizată într-un scaun cu rotile. În 2005, lucrurile s-au complicat după ce a avut un atac cerebral. Cinci mai mai târziu a suferit o fractură de şold şi a trecut prin mai multe operaţii complicate. În 2011, medicii au fost nevoiţi să-i amputeze piciorul drept din cauza unei cangrene provocate de un cheag de sânge.
Moartea actriţei Elizabeth Taylor din martie 2011 a afectat-o foarte mult, fiind spitalizată de urgenţă cu tensiune arterială foarte mare. A declarat apropiaţilor că este distrusă şi chinuită de gândul că „îi va veni rândul în curând”.

La 94 de ani, cu soţul său  Prinţul Frederick von Anhalt
La 94 de ani, cu soţul său Prinţul Frederick von Anhalt

În prezent, Zsa Zsa este îngrijită de soţul său cu 30 de ani mai tânăr, Prinţul Frederick von Anhalt, cu care este căsătorită din 1986. Cei doi locuiesc în Bel Air, California, într-o proprietate care i-a aparţinut cândva lui Elvis Presley.
Singura fiică a actriţei Zsa Zsa Gabor, Francesca Hilton – copilul pe care l-a avut cu fondatorul imperiului Hilton, a murit în urmă cu o lună, la vârsta de 67 de ani.

Cu fiica sa, Francesca, în 1973
Cu fiica sa, Francesca, în 1973

Surse: www.biography.com, www.imdb.com
Traducerea şi documentarea: Bianca Ioniţă