2015. február 9

Klaus Iohannis partneri viszonyt ígért a parlamentnek

Klaus Iohannis román államfő partneri viszonyt ígért a parlamentnek és olyan magatartást kért a törvényhozóktól, amellyel hozzájárulnak a parlament hitelének helyreállításához.A decemberben hivatalba lépett államfő első alkalommal intézett beszédet hétfőn a parlamenthez, és jelezte, hogy minden parlamenti ülésszak elején élni akar ezzel az alkotmányos jogával. Iohannis szerint a politikusoknak fel kell hagyniuk azzal, hogy döntéseiket szavazatmaximalizáló és népszerűséghajhász szempontoknak rendelik alá. A maga részéről Iohannis megígérte, hogy sosem fog „populista témákban” népszavazást kiírni.Úgy vélte: a választási reform a legjobb alkalom arra, hogy a román parlament hatékonyabbá váljon és valóban a népakaratot jelenítse meg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.09)

Georgian Pop: Alaptalanok a Román Hirszerző Szolgálat ellen felhozott vádak

A Román Hirszerző Szolgálat (SRI) és a SRI tevékenységét ellenörző parlamenti bizottság szerint alaptalanok az intézet és ennek ideiglenes igazgatója, Florian Coldea, ellen felhozott vádak, és ezt alátámasztja a SRI által végzett beső ellenőrzés is. A hírszerzés vezetőjét a korrupcióval gyanúsított Elena Udrea parlamenti képviselő vádolta visszaélésekkel. „A SRI vezetése a teljes politikai semlegesség és azonos távolságtartás jegyében végezte munkáját a tavalyi választási évben is”, hangsúlyozta Florian Coldea.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.09)

Románia külföldi hitelezői a képviselőhház költségvetési-pénzügyi bizottságának tagjaival találkoztak

Románia külföldi hitelezői a képviselőház költségvetési-pénzügyi bizottságának tagjaival találkoztak. A szocáldemokrata Viorel Şefan bizottsági elnök elmondása szerint a következő időszakban megbeszéléseket folytatnak a román és a nemzetközi szakértők a földgáz árának liberalizálása és egyes állami társaságok restruktúrálása terén kialakult nézeteltérések harmonizálásáért.”A jelenlegi hitelszerződés továbbra és érvényes.A kormány nem irta alá azt a szándéklevelet, amely a következő hitelrészlet jóváhagyásához szükséges, amig a kormány- és a nemzetközi intézmények szakértői nem jutnak közös nevezőre azon problémákban, amelyek kapcsán vélemény különbségek alakultak a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság (EB) és a Világbank megbízottaiból álló küldöttséggel folytatott, most zárult tárgyalások keretében”, tájékoztatott Viorel Ştefan.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.09)

Románia, az EU szinjén, a legkevésbé fügött az energiaimportól, 2013-ban

Az Európai Statisztikai Hivatal, az Eurostat adatai szerint Románia, az uniós államok közül, 2013-ban a legkevesbé fügött az energiaimportól. E ranglistán országunkat követi Észtország és Dánia.A legnagyobb import-energiafüggő ország Málta, Luxemburg és Ciprus volt.Az emlitett időszakban az EU legfontosabb energiatermelői Franciaország, Nagy-Britannia, Lengyelország és Hollania volt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.09)

A Râmnicu-Vâlcea-i vegyikombináttól elbocsátott alkalmazottak éhségsztrájkkal fenyegetnek

Râmnicu-Vâlcea-i vegyikombináttól elbocsátott alkalmazottak azzal fenyegettek, hogy BukarestbeN éhségsztrájkot és más jellegű tiltakozó akciókat szerveznek, mivel nem fizették ki a kompenzált béreket. Mi több, a vâlceai torvényszékhez a társaság átszervezésről a csődbiztos által benyújtott terv sem irányozza elő a pontos időpontot, amikor megkapják az emlitett fizetéseket. Az Oltchim volt alkalmazottjai már két éve, hogy várják a kompenzált bérek kifizetését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.09)