Top 5 cele mai mari atacuri informatice din istorie

 Când au comis cele mai mari atacuri informatice din istorie, hackerii şi-au diversificat acţiunile de la furt de date de pe carduri până la viruşi,sony pass spart de conturi şi sustragerea unor informaţii confidenţiale sau jenante. Atacul cibernetic asupra Sony Pictures, din noiembrie anul trecut, este considerat cel mai distructiv atac comis vreodată, relatează CNN Money. Hackerii nu doar că au furat cantităţi colosale de date, printre care şi memo-uri jenante ale angajaţilor sau informaţii secrete ale companiei, dar au şi şters hard disk-uri şi au făcut inutilizabilă mare parte din reţeaua studioului pentru mai bine de o săptămână. Totul pentru că mai mulţi hackeri, posibil angajaţi de Coreea de Nord, după cum suspectează anchetatorii americani, au vrut ca gigantul din SUA să nu mai difuzeze „The Interview”, un film despre asasinarea fictivă a lui Kim Jong Un. Sony Pictures a resimţit consecinţele atacului informatic timp de luni întregi: multe computere ale companiei erau nefuncţionale, iar e-mailul nu putea fi utilizat. După incidentul devastator, copreşedintele gigantului american, Amy Pascal, şi-a dat demisia. Atacul din martie 2013 asupra Spamhaus a fost considerat cel mai grav din istorie până la catastrofa de la Sony Pictures.
Spamhaus este o firmă europeană care publică „liste negre” cu adrese de spam, cu scopul filtrării mesajelor nedorite, şi a fost lovită după ce a inclus pe lista un site olandez. S-a speculat că atacul ar fi venit din Rusia. Hackerii au infectat mai multe servere decât s-a auzit vreodată şi au supraîncărcat reţeaua mondială. Atacatorii au folosit aproape 100.000 de servere pentru a transmite 300 gigabits de trafic pe secundă.
În cel mai mare atac cibernetic din domeniul bancar, hackerii au furat aproximativ 130 de milioane de date de pe cardurile clienţilor Heartland Payment Systems. Banca a fost nevoită să plătească peste 110 milioane de dolari către Visa, Mastercard, American Express şi alte companii, pentru ca acestea să îşi retragă plângerile.
Cel mai distructiv vierme informatic din istorie, Conficker, a infectat zeci de milioane de computere pe care opera sistemul Windows, din mai mult de 200 de ţări. Calculatoarele guvernului britanic au fost, în special, afectate. Ce a făcut acest virus atât de puternic şi greu de oprit era faptul că putea infectă alte computere în mod automat -utilizatorii nu trebuiau să facă nimic pentru ca viermele informatic să se extindă. Conficker a afectat, printre altele, sisteme software de securitate, a descărcat automat fişiere şi nu le-a permis utilizatorilor să acceseze site-uri de unde şi-au fi putut updata antivirusul. La sfârşitul anului 2013, Target, o companie de retail americană, anunţa că în jur de 110 milioane de conturi ale clienţilor au fost sparte. Gigantul a fost lovit de atacul cibernetic în cea mai proastă perioadă posibilă, în mijlocul sezonului de cumpărături pentru sărbători. Hackerii au furat 40 de milioane de date de pe card şi informaţii personale de la 70 de milione de clienţi care aveau conturi online.

(www.independent.md – 9 februarie)