2015. február 11

A kormány nem akarja bezárni az Olténia és Vajdahunyad energetikai komplexumokat

A kormány nem akarja bezárni az Olténia és Vajdahunyad energetikai komplexumokat, nyilatkozta szerdán Liviu Pop, szociális dialógusért felelős tárca nélküli miniszter, a bányászati és energiaügyi szakszervezetekkel folytatott megbeszélések után. Liviu Pop a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság (EB) küldöttségének kérésére tett utalást, mely szerint át kell szervezni a két társaságot.”Az Olténia komplexumot nem zárjuk be és ezt fenntarjuk, függetlenül hogy milyen külső nyomásokat gyakorolnak azok, akiknek az a célja, hogy veszélyeztetve legyen Románai energiabiztonsága”, mondotta Liviu Pop. A találkozón a szakszervezetek felrótták, hogy az Olténia energetikai komplexum vezetősége bércsökkentéseket és elbocsátásokat javasolt és azt kérték a minisztertől, hogy szabaditsa fel az új  kollektiv munkaszerződésről szóló tárgyalásokat.Az Olténia energetikai komplexum  alegységeinél több tucatnyi bányász tiltakozott a múlt héten Tárgu-Jiu-ban a béralap 20%-al való csökkentése, valamint a prémiumok és bérpótlékok megvonása miatt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.11)

További 4800 magánszemélyre terjeszti ki vagyonosodási vizsgálatait az adóhatóság

Eugen Şerban, a vagyonok ellenőrzésével foglalkozó, újonnan alapított főosztály vezetője elmondta, hogy eddig négyszáz lehetséges személyt választottak ki a vizsgálatra, akiknek összesített vagyona meghaladja a 20 millió eurót. Tényleges ellenőrzési eljárás 11 esetben indult, amikor azt tapasztalták, hogy az ellenőrzésbe bevont személyek kiadásai jelentősen meghaladták a bevallott bevételeik értékét. A főosztály 2015-ben újabb programot indít és 4800-al bővíti ki a vizsgált magánszemélyek körét. A kormány azért alapította a főosztályt, hogy növelje az adócsalás elleni küzdelem hatékonyságát. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.11)

A szenátus jogi bizottsága elhalasztotta az alkotmánybiró-jelöltek meghallgatását

A szenátus jogi bizottsága elhalasztotta az alkotmánybiró-jelöltek szerdai meghallgatását. Az alkotmánybirói poszt azt követően üresedett meg, hogy Toni Greblă lemondott tisztségéről, mivel egy korrupciós ügyben kivizsgálást inditottak ellene.E tisztséget két jelölt pályázza meg, nevezetesen: a Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről Simona Maya Teodorescu igazságügyi államtitkár, mig a Nemzeti Liberális Párt (PNL) részéről, Mona-Lisa Neagoe, a Legfelsőbb Birói Tanács tagja. A meghallgatásokat a jővő keddre halasztotta a szenátus jogi bizottsága. (RADOR HIRÜGYNÖKSLG – 02.11)

Kitűntették a csendőrség 24 tisztjét és altisztjét, akik tavaly júliustól ez év februárig részt vettek a NATO vezette ISAF-küldetésben

Gabriel Oprea belügyminiszter szerdán kitűntette a csendőrség 24 tisztjét és altisztjét, akik tavaly júliustól ez év februárig a NATO vezetése alatt részt vettek az afgán biztonsági erők kiképzésére összpontositó küldetésben (ISAF). Robert Matei ezredest, a kontingens vezetőjét a Becsület Plakettel tűntette ki a miniszter.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.11)

Az ősztől megszűnhet a marosvásárhelyi magyar gyógyszerészképzés

Leonard Azamfirei, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) rektora szerint az ősztől megszűnik a magyar nyelvű gyógyszerészképzés az oktatási intézményben, közölte szerdán internetes oldalán a Krónika című magyar napilap. A rektor a Romániai Felsőoktatás Minőségét Ellenőrző Hatóság (ARACIS) határozatát ismertette, mely szerint a MOGYE a nyáron száz helyre hirdethet felvételit a gyógyszerészeti fakultás román tagozatán, és nem hirdethet felvételit a magyar gyógyszerészképzésre.Leonard Azamfirei rektor úgy vélte, a felelősség azokat a magyar oktatókat terheli, akik nem állították össze az akkreditációs iratcsomagot. Szilágyi Tibor, a rektorhelyettesi tisztségéből lemondott magyar oktató viszont éppen a rektort tette felelőssé, aki szerinte diszkriminálni próbálja a magyar gyógyszerészképzést.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.11)