Februarie 1840: O rochie albă de mireasă făcea istorie

Royal CoupleÎn urmă cu 175 de ani, Regina Victoria a lansat un nou standard pentru vestimentaţia mireselor. Tradiţiile de nuntă nu mai sunt atât de mult respectate în ultimele decenii, dar un lucru a rămas la fel: miresele poartă alb. Desigur, nu mai este chiar o regulă şi există opţiuni nenumărate pentru cele care vor să iasă în evidenţă, însă un studiu arată că anul trecut doar 4% dintre mirese au ales rochii colorate.
Cu exact 175 de ani în urmă, pe 11 februarie, Regina Victoria se căsătorea cu Prinţul Albert de Saxa-Coburg Gotha. La vremea respectivă, rochia pentru care a optat putea fi considerată o alegere la fel de iconoclastă cum ar fi fost, de exemplu, să o vedem pe Kate Middleton purtând o rochie roşie la nunta sa. Ciudat sau nu, dar roşul era o culoare foarte populară printre miresele erei victoriene. Tânăra regină a spart tiparele şi a insistat să poarte dantelă albă. Membrii curţii regale au crezut că este totuşi o culoare prea reţinută şi au fost surprinşi când regina a renunţat chiar şi la blana de hermină şi la coroană, în favoarea unei coroniţe simple din flori de portocal.
Victoria nu a fost chiar prima regină care a purtat alb la nuntă, asta se mai întâmplase şi cu Regina Mary a Scoţiei în 1558 şi cu alte câteva regine, dar ea a primit credit pentru schimbarea normei. La câţiva ani după nunta regală, revistele de modă ale vremii scriau deja că albul este cea mai potrivită culoare pentru o mireasă, o emblemă a purităţii şi inocenţei. Pe lângă aceste simboluri, rochia Victoriei a mai stabilit alte două valori importante. Regina susţinea producţia şi comerţul autohton, folosind numai materiale fabricate de britanici şi respingea risipa de bani, folosind anumite părţi din rochia sa de nuntă în alte ţinute, de-a lungul anilor. Dantela rochiei sale de mireasă a fost purtată chiar şi la Jubileul de Diamant, 56 de ani mai târziu.
Miresele contemporane nu mai dau dovadă de aceeaşi chibzuinţă, dar urmează şi astăzi stilul impus de regină. Corsetul mulat şi fusta lungă, amplă, sunt şi acum opţiuni clare pentru multe femei.
Ar mai putea oare o celebritate din zilele noastre să influenţeze atât de puternic moda nupţială? Este posibil, dar e greu de imaginat cine. Până şi Madonna a purtat alb, la ambele nunţi.

Sursa: www.time.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă