2015. február 12

A román külügyminisztérium felelősségteljes magatartásra szólitotta a moldáviai Európa-barát pártokat

A román külügyminisztérium felelősségteljes magatartásra és összefogásra szólitotta a moldáviai Európa-barát pártokat az európai integrációs folyamatot továbbvivő „szilárd szövetség” megalakitásáért. Szerdai sajtóközleményében a külügyminisztérium meggyőződésének adott hangot, hogy a kisinyóvi politikai pártok bölcsességüket és érettségüket Moldova Köztársaság állampolgárai érdekeinek szolgálatában állva használják fel. Megjegyzendő, hogy a kisinyóvi parlament csütörökön nem szavazott bizalmat Iurie Leancă kijelölt miniszterelnök kormányának.A parlamentnek 45 nap áll rendelkezésére a kormány megszavazására, ellenkező esetben Nicolae Timofti államfő felszámolja a törvényhozó fórumot.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02. 12)

Nem indul bűnvádi eljárás Varujan Vosganian ellen

A szenátus plénuma csütörtükön 56 szavazattal, 71 ellenében elutasitotta a Varujan Vosganian volt gazdasági miniszter elleni bűnvádi eljárás engedélyzését, amelyet a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) kért. Klaus Iohannis román államfő A Facebook közösségi oldalon elmarasztalta a szenátus döntését, kihangsúlyozva, hogy a „szenátorok szavazata azt bizonyitja, hogy még mindig nem értették meg a változás szükségességét, amelyet a parlamenti pártokkal tartott konzultáción és a Parlament plénumán elhangzott beszédében szorgalmazott”. Varujan Vosganian 30 perces beszédében kihangsúlyozta, hogy az ügyészek által ismertetett tények kizárólag politikai döntések, amelyeket gazdasági miniszteri mandátuma alatt az akkori kabinet is támogatott. Az akkori nehéz pillanatokban hozott politikai döntések ma bűncselekménynek minősülnek, fűzte hozzá Varujan Vosganian.A szenátus 77 szavazattal, 52 ellenében jóváhagyta azonban Ion Ariton volt gazdasági miniszter elleni bűnvádi eljárás megkezdését.A gyanú szerint Ariton 2011-ben arra utasított tíz, a gazdasági tárca alárendeltségébe tartozó céget, hogy törvénytelen módon anyagilag támogassák Lucian Bute ökölvívó gáláját.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.12)

Magyar alpolgármestert választott a nagyváradi önkormányzat

A nagyváradi önkormányzati testület csütörtöki ülésén leváltotta tisztségéből Ovidiu Muresant szociáldemokrata alpolgármestert és helyébe Huszár Istvánt, az RMDSZ önkormányzati frakciójának a vezetőjét választotta, közölte a román média. Ilie Bolojan polgármester kijelentette, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ képviselői új többséget alakítottak ki a városi tanácsban. „Az új, kétharmados többséggel könnyebben meghozhatók a város számára fontos döntések. Politikai döntés született, amely nincsen összefüggésben a leváltott alpolgármester városvezetői munkájával”, hangsúlyozta Ilie Bolojan. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.12).

Orbán Viktor Brüsszelben köszönetet mondott a námet kancellárnak és a francia elnöknek

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács ülésén Magyarország nevében köszönetet mondott Angela Merkel német kancellárnak és Francois Hollande francia államfőnek a tűzszünet és a béke érdekében tett erőfeszítéseiért, közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője csütörtökön az MTI-vel. A szóvivő szerint a magyar kormányfő világossá tette, hogy – mivel Magyarország Ukrajnával szomszédos állam – a magyar emberek számára különösen fontos, hogy véget érjenek a harcok, ne vesszen el több emberélet, megszűnjön a bizonytalanság és elmúljon a háború továbbterjedésének veszélye. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.12)

Rozalia Ganciulescu – RADOR