Ambasadorul Farit Muhametşin – Rusia nu intenţionează să se înstrăineze de poporul moldovenesc

Rusia nu intenţionează să ridice în jurul său ziduri şi, cu atât mai puţin să se îngrădească de poporul moldovenesc, cu care are multe în comun. Aşa a declarat, într-un interviu pentru agenţia rusă de presă „Novosti”, ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhametşin.
„Suntem în continuare deschişi pentru discuţii constructive cu Chişinăul, în scopul de a identifica „formula” în care se vor reflecta interesele ambelor părţi şi care va asigura condiţii pentru cooperare reciproc avantajoasă în domeniul comercial-economic”, a spus diplomatul.
Ambasadorul a comunicat că comerţul dintre Rusia şi Moldova, conform datelor Serviciului Federal Vamal al FR, s-a majorat timp de 11 luni ale 2014 cu peste 6% şi a atins 1,597 miliarde de dolari. Totodată exportul din FR s-a majorat cu 15,6%, în timp ce importul din Moldova s-a redus cu 20,8%.
Potrivit spuselor sale, reducerea volumelor comerţului a fost influenţată de semnarea de către Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
„Rusia respectă cursul de politică externă ales de conducerea Republicii Moldova. Având în vedere că cooperarea ţărilor noastre în diferite domenii este destul de largă şi are caracter tradiţional, partea rusească, desigur, a acţionat reieşind din considerentul că partenerii moldoveni nu doar ne vor informa despre planurile de asociere cu UE, dar şi vor discuta consecinţele acestui pas important pentru interacţiunea noastră…”, a menţionat diplomatul.
Vorbind despre perspectivele reglementării transnistrene, diplomatul a amintit că „Federaţia Rusă este mediator al procesului de reglementare a conflictului transnistrean şi garant al îndeplinirii acordurilor în cadrul acestui proces”. Sperăm ca procesul negocierilor să fie reluat în curând, pentru reglementarea conflictului transnistrean, în formatul „5+2”, a subliniat Muhametşin.(INFOTAG)

RADOR (12 februarie)