IA REGNUM NOVOSTI: Bulgaria, Grecia şi România vor construi un gazoduct South Stream „pe verticală”, dar tot fără gaze

Acţiunile privind asigurarea livrărilor de energie spre ţările din centrul şi sud-estul Europei şi diversificarea resurselor au fost analizate la negocierile membrilor Comisiei Europene cu reprezentanţii unor state din Uniunea Europeană, eveniment care a avut loc pe 9 februarie, la Sofia. Potrivit serviciului de presă al Gvernului Bulgariei, în cadrul reuniunii, s-a adoptat o decizie pentru constituirea unui Grup la nivel înalt pentru construirea reţelelor de gaze în centrul şi în sud-estul Europei, transmite corespondentul IA REGNUM.
Se presupune că grupul astfel format va lucra în două echipe (subgrupe) – la nivel politic şi la nivel de experţi. Membrii acestui grup se vor ocupa de problemele reţelelor de gaze din regiune, de diversificarea surselor de gaze naturale pe termen lung şi de securitatea livrărilor. S-a precizat că este necesar să se asigure minim trei surse de aprovizionare cu gaze naturale pentru ţările din centrul Europei. Prima sarcină a grupului va fi elaborarea unei analize care să prezinte nivelul cererii şi ofertei de gaze naturale din regiune. După cum a afirmat la această reuniune Maroš Šefčovič (se citeşte Maroş Şefciovici – nota red. VP), vicepreşedintele Comisiei Europene pe probleme de energie, „ţările Uniunii Europene trebuie să arate că pot lucra împreună pentru a ajunge la cele mai bune relaţii reciproce”. Miguel Cañete, comisar pe probleme de energie şi pentru schimbarea climatului, a declarat că rolul esenţial în obţinerea independenţei energetice a regiunii îl au dezvoltarea Coridorului de sud al gazelor şi legătura lui cu Europa, dezvoltarea zăcămintelor locale de gaze din Marea Neagră, precum şi construirea unor terminale pentru gaz lichefiat.
Bulgaria, Grecia şi România au convenit să constituie un sub-grup pentru construirea „Coridorului gazelor pe verticală”, care apoi să se lege la „Coridorul sudic al gazelor”. Intenţia de unificare a reţelelor de distribuire a gazelor din cele trei ţări s-a discutat încă de la începutul lunii decembrie 2014, după ce, aşa cum se ştie deja, au aflat că s-a anulat proiectul gazoductului South Stream. Temenujka Petkova, ministrul Energiei din Bulgaria, i-a invitat pe reprezentanţii României, Greciei şi Ungariei la prima reuniune pentru „Coridorul pe verticală al gazelor”, care va avea loc la sfârşitul lui martie. Este de aşteptat ca, în viitorul apropiat, Ungaria să-şi anunţe şi ea decizia dacă va participa la acest sub-grup.
„Bulgaria este una din ţările UE cele mai interesate de securitatea aprovizionării cu energie şi de diversificarea surselor de aprovizionare. Guvernul nostru lucrează intens pentru realizarea proiectelor vitale, care vor permite ţării să aibă acces la o aprovizionare sigură cu gaz, la preţuri competitive”, a declarat premierul bulgar Boiko Borisov în timpul reuniunii. El a menţionat că, „în iarna anului 2008, Bulgaria a fost ţara care a suferit cel mai mult atunci când Rusia a întrerupt livrările de gaz către Europa, prin Ucraina.”
De atunci, Bulgaria încearcă să evite acest risc. Prioritatea Guvernului Bulgariei este să construiască derivaţii de interconectare cu vecinii noştri din Grecia, România, Turcia şi Serbia, precum şi dezvoltarea unor câmpuri de gaze proprii pe platoul Mării Negre,” a spus Borisov.
Prim-ministrul a mai precizat că Bulgaria, datorită poziţiei sale georgrafice, „poate deveni un centru independent de distribuţie a gazelor pentru sud-estul Europei şi pentru UE.” „Noi avem o reţea naţională de distribuire a gazelor, bine proiectată, un depozit subteran pentru gaze şi propriile zăcăminte de petrol şi gaze, care se dezvoltă în această perioadă. Acestea sunt doar câteva din avantajele şi oportunităţile pe care le oferă Bulgaria”, a declarat el.

IA REGNUM NOVOSTI (Rusia), 11 februarie 2015

Traducerea: Viorel Patrichi