Parlamentul Republicii Moldova supune votului de învestitură guvernul propus de premierul desemnat, Iurie Leancă

Parlamentul Republicii Moldova va supune votului de învestitură guvernul propus de premierul desemnat, Iurie Leancă. Acesta este susţinut de coaliţia minoritară, formată din Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat şi şi-a prezentat, deja, programul de guvernare, încercând să convingă o parte din opoziţie să îl susţină. Suntem acum în direct cu colegul nostru de la Radio Chişinău,Vasile State, cu detalii. Bună ziua!

Corespondenţă din Republica Moldova – Reporter: Vasile State – Bună ziua! Premierul desemnat a venit în faţa deputaţilor, cu un program de guvernare, în care combaterea corupţiei şi integrarea europeană sunt principalele repare. El a anunţat în plen că, în cazul în care va fi votat guvernul, va invita în Republica Moldova o misiune a Uniunii Europene, pentru a asista autorităţile, în identificarea cauzelor de corupţie şi condamnarea celor vinovaţi. Premierul desemnat şi-a exprimat regretul că nu s-a reuşit până acum formarea unei majorităţi parlamentare solide, din cele trei partide proeuropene, PLDM – PD şi PL. În aceste condiţii, nu se ştie dacă liberalii îşi vor da votul pentru guvernul Leancă. Premierul desemnat şi-a exprimat speranţa că liberalii, totuşi, vor fi cooptaţi mai târziu la guvernare, pentru că obiectivele părţilor coincid în cea mai mare parte.

De asemenea, Leancă s-a arătat oarecum rezervat de posibilitatea ca guvernul să fie votat de comunişti, care au avut mesaje destul de confuze. Printre candidaturile de miniştri, anunţate de coaliţia minoritară, se numără cea a unui moldovean de origine francează, propus la Ministerul Economiei, şi cea a unui sportiv paralimpic, desemnat la Ministerul Sportului. Primul trezeşte interes pentru faptul că în 2013 compania pe care a condus-o a efectuat un audit la cele trei bănci suspectate în prezent de tranzacţii dubioase. Al doilea este un vorbitor de limba rusă, care a fost deputat comunist în 2009, iar la scrutinul din noiembrie anul trecut, a fost pe lista de candidaţi a Partidului Patria, al controversatului om de afaceri, Renato Usatîi.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 februarie