2015. február 13

Klaus Iohannis államfő egyszerűbb parlamenti eljárást szorgalmazott a bűncslekménnyel gyanusitott honatyák letartóztatására

„Meg kell értenie a politikai osztálynak, hogy az állampolgárok soha nem viszonyulnak tisztelettel és bizalommal egy olyan parlamenthez, amely tolerráns a korrupcióval és korrumpálókkal szemben”, hangsúlyozta az államfő. Klaus Iohannis egyszerűbb és átláthatóbb eljárásokat szorgalmazott a bűncselekemények elkövetésével gyanusitott parlamenti tagok őrizetbevételére, letartóztatására, illetve a hasonló helyzetben levő, jelenlegi és volt miniszterek elleni bűnvádi eljárás megkezdésére. Klaus Iohannis egy nappal azt követően nyilatkozott, hogy a szenátus elutasitotta a Varujan Vosganian liberális szenátor elleni bűnvádi eljárás megkezdésére vonatkozó ügyészségi kérést. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.13)

Románia nevében elfogadták a terrorizmus leküzdésére hívatott nyílatkozatot

Az európai vezetők az Európai Tanács csütörtöki, brüsszeli csúcsösszejövetelén Románia nevében elfogadták a terrorizmus leküzdésére hívatott nyíltakozatot, közölte Klaus Iohannis államfő. „Románia nevében elfogadtuk a terrorizmus leküzdésére vonatkozó intézkedéseket. Konkrétan az állampolgárok biztonságának szavatolásáról, a radikalizmus megnyilvánulásának e, valamint a nemzetközi partnerekkel való együttműködésről van szó, fűzte hozzá az államfő, aki részt vett a csütörtöki, brüsszeli európai csúcstalákozón. A meghozott intézkedéseket valamennyi államnak alkalmaznia kell, legyen az a schnegeni térség tagja vagy sem, az EU-n belüli megosztódás elkerülése végett. „Meg kell örizni az egyensúlyt az alapvető szabadságjogok között, akárcsak az állampolgárok Unión belüli szabad közlekedésének elvét, a hatályos törvénykezést és az uniós állampolgárok biztonságának szavatolásával járó felelősséget”, hangsúlyozta Klaus Iohannis. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.13)

Február 13 – A Rádió Világnapja

Az UNESCO 2011. évi közgyűlésének határozata értelmében 2012-től ünnepeljük a Rádió Világnapját, arra emlékezve, hogy 1946-ban az ENSZ ezen a napon határozott saját rádiójának létrehozásáról. A világnap alkalmából intézett üzenetében Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója a 30 év alatti fiatalok társadalmi bevonására hivta fel a figyelmet, kiemelve a rádió hatását e célkitüzés elérésében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.13)

Két év letöltendő börtönbűntetésre itélték Miron Mitrea volt közlekedési minisztert

A legfelsőbb biróság két év letöltendő börtönbűntetésre itélte Miron Mitrea volt közlekedési minisztert megvesztegetés elfogadásáért. A minisztert a bíróság abban találta vétkesnek, hogy megvesztegetést fogadott el Irina Jianutól, a Bákó megyei építkezési szakhatóság főfelügyelőjétől, aki így hálálta meg a miniszternek, hogy megőrizhette funkcióját. A 2000 és 2004 között közlekedési miniszteri tisztséget betöltő Mitrea édesanyja lakását újíttatta fel Jianu hálaadományként.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.13)

Corina Creţu regionális politikáért felelős uniós biztos zöld fényt adott egy befektetési programnak

Corina Creţu regionális politikáért felelős uniós biztos zöld fényt adott a román-bolgár határon átivelő befektetési program gyakorlatba ültetéséhez. A befektetés értéke meghaladja a 258 millió eurót, amelyhez az Európai Unió csaknem 216 millió euróval járul az európai regionális alap révén. A román rádió brüsszeli tudósitója szerint az INTERREG elnevezésű program Románia deli részében fekvő hét térségre – Konstanca, Călăraşi, Giurgiu és Mehedinţi – vonatkozik. A célkitűzések között szerepel a dunai és a Fekete-tengeri hajózás javitása a Románia és Bulgária közötti határövezetben, illetve a katasztrófa kockázatok megelőzésének és kezelésének növelése.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.13)

A liberálisok a munkaügyi minister lemondását kérik

Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke, liberális képviselő pénteki sajtóértekezéetén közölte, hogy a liberálisok Rovana Plumb munkaügyi miniszter lemondását kérik, mivel a Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy döntött, hogy felszámolja a Munkaügyi Felügyelőséget és az Országos Kifizetési és Szociális Ügynökséget. A PNL alelnöke szerint e döntést titokban, nyilvános megvitatás nélkül hozta meg a PSD. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 02.13)