La Târgul de Carte de la Ierusalim a fost prezentă şi jurnalista Carmen Gavrilă, cu „Revolta Orientului”

România a participat în perioada 8-12 februarie la cea de-a 27-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Ierusalim, cu tema: „Cărţile vizuale”. Între invitaţii români s-a aflat şi jurnalista postului public de radio, Carmen Gavrilă, autoarea volumului „Revolta Orientului”. Eugen Coroianu a întrebat-o pe colega noastră cum a fost primită de publicul israelian o carte despre lumea arabă.

Carmen Gavrilă: Îmi place să cred că a fost interes. Asta a reieşit cel puţin din întrebările publicului, foarte curios în ce priveşte viaţa de zi cu zi din spaţiul islamic, lucrurile mai puţin ştiute şi mai colorate decât de imaginăm noi, de departe. Au fost întrebări despre statutul şi situaţia femeilor în spaţiul islamic, în special în Iran, care este o ţară pentru care aici cel puţin există foarte mare interes, interes în special pentru tot ce înseamnă viaţă de zi cu zi, detalii, dincolo de politica „mare”. Alte întrebări au fost despre cum este să fii femeie jurnalist în zone de conflict şi un alt punct de interes a fost situaţia minorităţii evreieşti din spaţiul islamic, care – trebuie spus – nu este întotdeauna cea mai fericită.

Totuşi, ce poate aduce, ce poate spune nou despre Orient o jurnalistă tocmai din România celor care trăiesc în zona respectivă?

Carmen Gavrilă: Cred că tocmai asta li s-a părut unora exotic. De obicei, vedem cărţi scrise de jurnalişti americani, jurnalişti europeni, mai puţin o perspectivă românească şi tocmai de aici a şi venit curiozitatea: oamenii cu care am stat de vorbă mi-au spus că volumul este scris ceva mai aproape de oameni, asta şi pentru că majoritatea textelor din volum au fost de fapt iniţial reportaje pentru Radio România şi stilul este un stil de radio, mai concis, mai direct, mai natural.

Dacă interlocutorii tăi israelieni au avut diverse lucruri de învăţat, de aflat din cartea ta, ce ai putut tu să acumulezi în această experienţă de dialog cu publicul, de vizită în Israel?

Carmen Gavrilă: Ceea ce m-a impresionat cel mai mult aici a fost căldura cu care am fost primită, căldura cu care este primit de altfel orice român. Noi, românii, obişnuiţi de multe ori cu caracterizări nu tocmai flatante în Europa, iată că aici în Israel suntem văzuţi altfel, suntem apreciaţi, suntem chiar iubiţi. Asta, e adevărat, şi datorită faptului că o bună parte din populaţia israeliană este de origine română.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 februarie