”No Hate Speech” la Cluj Napoca

Trei instalaţii artistice vor fi expuse pe trei ziduri din Cluj-Napoca pentru a doua ediţie e proiectului Day 15 din cadrul Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului. Tema în jurul căreia imaginile sunt realizate este ”No Hate Speech”. Sunt trei imagini care încearcă să aducă în spaţiul public mesaje concomitente cu cele ale mişcării, la nivel internaţional, într-un mod creativ. Zidurile pe care acestea vor fi expuse se află pe străzile Constanţa, Potaissa şi în Piaţa Muzeului.
Duminică, 15 februarie, la ora 15:00, pe strada Potaissa sunteţi invitaţi să fiţi parte din comunitatea care s-a implicat activ în pregătirea ediţiei Day 15 din februarie. Pe strada Potaissa imaginea ia forma unei inimi, nucleul emoţional, moral, intelectual sau spiritual al fiinţei umane. Aceluia care face 1.000 de origami în formă de cocori i se va îndeplini o dorinţă.
Pe strada Constanţa veţi găsi o lucrare care îţi sugerează o transformare a discurului interpersonal
În Piaţa Muzeului veţi descoperi imaginea unui urs, care are o singură dorinţă, accea de ”No Hate Speech”.
Imaginile sunt realizate în întregime din forme de origami, care la rândul lor au fost confecţionate de mai multe comunităţi locale: Institutul Confucius, Colegiul Tehnic Ana Aslan, Nepoţi de Crăciun, Ion Agârbiceanu, Şcoala Specială, Liceul Teoretic Bathory Istvan, Liceul Tehnologic Alexandru Borza, Colegiul Tehnic Energetic Cluj-Napoca, Liceul pentru Deficienţi de Auz, YouthBank România, Şcoala Gimnazială Ioan Bob, Cercetaşii României, Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu, Liceul Teologic Reformat, Incubator 107 Cluj, Liceul Tehnologic Special Samus, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă.
Duminică, 15 februarie vor avea loc două evenimente dedicate temei în curs, menite să pună în discuţie aspecte ce privesc discriminarea şi discursul instigator.
De la ora 16:00 se desfăşoară, la Casa TIFF, World Cafe pe tema ”bullying” în şcoli – proces conversaţional în care fiecare contează. De la ora 19:00, tot la Casa TIFF va avea loc proiecţia filmului ”Valea plângerii” – documentar despre operaţiunile de deportare a romilor din Transnistria.
Day 15 a debutat în luna ianuarie a anului 2015, cu tema „Literatura trăieşte” prilejuită de celebrarea Zilei Culturii Naţionale. Proiectul Day 15 este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. (www.eeagrants.org, www.fondong.fdsc.ro) şi este co-finanţat şi susţinut de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca. Day 15 este proiect strategic din cadrul programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului.

(RADIO CLUJ, 13 februarie)