Semnificaţia premiului Ursul de Argint distins lui Radu Jude pentru regia producţiei „Aferim!”

Cel mai bun film al ediţiei din acest an al Festivalului Internaţional de la Berlin este „Taxi”, al disidentului iranian Jafar Panahi. Premiul pentru regie, respectiv Ursul de Argint a fost împărţit de poloneza Małgorzata Szumowska, cu „Body” şi de Radu Jude, cu „Aferim!”, singurul film românesc selectat în competiţia oficială a Berlinalei. Într-un interviu acordat reporterului RRA, Alexandru Buzică, Radu Jude s-a referit la seminficaţia acestui premiu:

Radu Jude: Este o bucurie în primul rând, că, sigur, este recunoscut efortul meu, dar asta mi se pare mai puţin important, cât mi se pare că este recunoscut efortul şi talentul întregii echipe. Pe de altă parte, sper să însemne o distribuţie mai bună a filmului, atât internaţional, cât, mai ales, în România./…/ cred că poate fi un semn, că filmele de autor, filmele de artă, filmele care pun nişte probleme importante sunt esenţiale şi sunt mai importante decât ceea ce se numeşte în mod obişnuit cinematografia comercială, sau cinematografia de consum.

Acţiunea filmului „Aferim!” are loc în Ţara Românească, la începutul secolului XIX, iar pelicula este produsă de Ada Solomon. Ea a revenit în capitala germană la doi ani după ce a câştigat cu „Poziţia copilului” a lui Călin Peter Netzer, primul Urs de Aur din istoria cinematografiei româneşti.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 februarie