Caz neobişnuit raportat în lumea medicală: doi fetuşi descoperiţi în trupul unui nou-născut

O echipă de medici din Hong Kong a anunţat un caz extrem de rar în lumea medicală, cunoscut sub numele de fetus-in-fetu. Doi embrioni au fost descoperiţi în trupul unei fetiţe nou-născute. Cei doi fetuşi erau conectaţi prin cordoane ombilicale la o formaţiune similară cu placenta şi aveau fiecare câte patru membre, cutie toracică, intestine şi ţesut cerebral incipient, potrivit studiului publicat în Hong Kong Medical Journal.
Cazul a fost descris de către doctorul Nicholas Chao drept „unul dintre acele momente rare, care fac ca lumea să se oprească în loc” şi a declarat că a fost privilegiat să asiste la o asemenea întâmplare.
Acest gen de anomalie se produce o dată la 500.000 de naşteri, dar se cunosc până acum doar 200 de cazuri la nivel mondial, potrivit aceluiaşi studiu publicat de Chao şi de colegii săi.

fetus10n-3-web
Foto: Hong Kong Medical Journal – sagetile indica prezenta coloanei vertebrale a celor doi embrioni

Fetiţa a fost născută de o femeie din China în noiembrie 2010 şi s-a recuperat foarte bine în urma operaţiei de extirpare a masei de ţesut din interior. Din punct de vedere medical, prezenţa celor doi fetuşi nu poate fi explicată şi există multe controverse în acest sens.
„Există opinii foarte diferite cu privire la statutul acestor formaţiuni asemănătoare unor fetuşi”, a explicat Chao. O variantă plauzibilă este că ei s-ar fi dezvoltat, până la un punct, similar cu embrionul principal. O altă opinie medicală spune că ei nu sunt de fapt embrioni, ci o tumoră numită teratoma. În cazul teratomelor, celulele se divid şi ajung la maturitate sub forma unor anumite tipuri de ţesuturi.
„Ambele teorii stau în picioare”, afirmă dr. Chao, dar „nu există suficiente dovezi ştiinţifice care să le confirme, dată fiind raritatea cazurilor.”
Cazul de faţă pare să aducă însă mai multe argumente în favoarea teoriei fetuşilor. Prezenţa a doi embrioni de acest gen este cu atât mai rară. Cele două formaţiuni aveau greutăţi uşor diferite, dar o dezvoltare identică a organelor, echivalentă unei perioade de 10 săptămâni de sarcină. Ambele aveau coloană vertebrală şi „organe genitale externe nedefinite”, dar nu şi cranii.
Mama fetiţei a făcut o ecografie clasică la începutul sarcinii, care sugerează că ceilalţi doi embrioni s-au comportat asemenea unor formaţiuni parazite care s-au dezvoltat treptat. Această explicaţie este diferită de teoriile consacrate care spun că embrionii suplimentari se dezvoltă normal la începutul sarcinii, fiind ulterior absorbiţi de fătul mai puternic şi încetează să se mai dezvolte.
Pentru că femeia nu a mai efectuat alte ecografii începând din trimestrul doi de sarcină, nu există nici o dovadă care să poată elucida evoluţia acestora.
Masa de ţesut a fost detectată abia în cea de-a 37 săptămână de sarcină, când pacienta a vizitat spitalul din Hong Kong. Măsura în jur de 3 centimetri şi era localizată între splină şi rinichiul stâng. Părinţii au fost, evident, suprinşi şi speriaţi de diagnostic, dar totul a decurs bine pentru că operaţia de extirpare nu a pus în pericol viaţa fetiţei.
Medicii mai au de aşteptat acum până la apariţia unui caz similar, pentru a putea corela dovezile şi pentru a putea ajunge la o concluzie clară privind modalitatea de formare a acestor formaţiuni misterioase.

www.cnn.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă