Rabinul şef al Danemarcei, Jair Melchior, crede că terorismul nu este motiv pentru a pleca în Israel

Ambasadorul Danemarcei în Israel, Jesper Vahr, promite că autorităţile de la Copenhaga vor face tot ce trebuie, astfel încât comunitatea evreilor să se simtă în siguranţă. În pofida atacurilor teroriste, comunitatea evreilor, care face parte integrantă din societatea daneză, ar trebui să rămână în Danemarca. Declaraţia ambasadorului intervine după apelul premierul Benjamin Netanyahu adresat evreilor danezi, de a pleca în Israel.
Dan Rosenberg Asmussen, purtător de cuvânt al comunităţii evreieşti din Danemarca, a declarat că niciodată nu a fost atâta poliţie înarmată în zona sinagogii, după atacurile de la Copenhaga. Cel care a fost împuşcat mortal este agentul de pază care efectua controlul de securitate la intrarea în sinagogă. Comunitatea evreilor din Danemarca numără aproximativ 7 mii de persoane, din care 5 mii trăiesc la Copenhaga. În ultima perioadă, s-a constata o agravare a antisemitismului, similară în mai multe ţări europene, potrivit statisticilor, pe baza incidentelor reclamate la autorităţi.
Evreii din Danemarca au avertizat autorităţile locale despre posibilitatea unor atacuri similare celor de la Paris, Toulouse, Bruxelles. Purtătorul de cuvânt al comunităţii a declarat că există un număr mare de jihadişti în Danemarca şi poliţia a fost avertizată despre această ameninţare. De la Ierusalim, premierul Benjamim Netanyahu a lansat un nou apel către evreii din Europa să vină în Israel, care este căminul tuturor evreilor. Rabinul şef al Danemarcei, Jair Melchior, a subliniat că terorismul nu este motiv pentru „alia”, adică pentru plecare în Israel.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 februarie)