2015. február 16

Tăriceanu nem ragaszkodik görcsösen a szenátusi elnöki tisztséghez

Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke kijelentette, hogy amennyiben módosul a Felsőház parlamenti többsége és felvetődik a kérdés szenátusi elnöki tisztségéből való leváltásáról, nem fog görcsösen ragaszkodni e tisztséghez. „A jelenlegi parlamenti többség szavazata eredményeként töltöm be a szenátus elnöki tisztségét. Ha módosul a többség, természetesen, felmerül egy új elnök megválasztásának a kérdése is. Nem ragaszkodom foggal-körömmel e tisztséghez”, nyilatkozta hétfőn a szenátusban Călin Popescu Tăriceanu. Arra a kérdésre, hogy benyújtották-e a Nemzeti Liberális Párt szenátusi frakciójának képviselői az állandó büróhoz az összegyűjtött aláirásokat a tisztségéből való felmentésére vonatkozó törvénytervezet kidolgozásáért, Călin Popescu Tăriceaniu azt válaszolta, hogy erről nem tud. De tud, viszont, arrról – mondotta, hogy ellenzéki kollégái már próbálkoztak leváltani tisztségéből. Megemlitendő, hogy Mircea Geoană szenátor a múlt héten arról tájékoztatott, hogy megvannak a feltételek a többség módositására a szenátusban, ami egy héten belül konkrétan meg is történik. „A szenátus példját követve, hasonlóképpen fog eljárni a képviselőház is és mindez elvezet a kormány átalakitásához”, hangsúlyozta Mircea Geoană. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.16)

A PNL a kormány tartalékalapjából elköltött pénz parlamenti kivizsgálását kéri

Alina Gheorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke szerint „súlyos rendellenességek” vannak a kormány tartalékalapjából szármzó pénz elkötését illetően és emiatt két parlamenti kivizsgáló bizottság létrehozását szorgalmazza. Sajtóközleményében a PNL-lider úgy fogalmazott, hogy Viktor Ponta miniszterelnök a közpénzt önkényesen használja fel. „A PSD kormányzás Romániának pazarlást, kárt és visszaélést jelent. Legyen az, ahogyan Viktor Ponta a közpénzeket tetszés szerint szorja, vagy legyen szó a szerződésekről, amelyeket a román állam osztogat”, hangoztatta Alina Gheroghiu, hozzáfűzve, hogy a Számvevőszék jelentése szerint „a Ponta-kormány nem tartotta tiszteletben a közpénzek törvényét és a tartalékalapból világos és átlátható kritériumok nélkül utalta ki a pénzt. „A tartalékalap csak egy módszer egyes intézmények költségvetéseinek kiegészitésére”, vélekedett a PNL társelnöke.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.16)

Corina Creţu ismertette mandátuma első 100 napjában kifejtett tevékenységét

Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos hétfőn, Bukarestben beszámolt mandátuma első 100 napjában kifejtett tevékenységéről és ismertette idei prioritásait. „Az Európai Bizottság úgy véli, hogy Románia számára fontos a hosszú távú vidékfejlesztési stratégia kidolgozása”, közölte Bukarestben Corina Creţu a Községek Egyesülete ülésén mondott beszédében. Corina Creţu a helyi hatóságoktól azt kérte, hogy azonositsák azokat  a termékeket, amelyek az illető térségek emblémái lehetnek és terjesszenek elő a közösségek javát szolgáló projekteket, mivel ezek finanszirozására van lehetőség az európai alapokból. „Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy külön figyelmet fordit a városi és a vidéki fejlesztés összehangolására, hogy a falvak a következő időszakban dinamikusabban fejlődhessenek”, fűzte hozzá az európai biztos, bejelentve, egyben, hogy a jövő hónapban Romániába látogat Phil Hogan európai agrárbiztossal együtt. Márészt arról is tájákoztatott, hogy az uniós tagállamok által benyújtott regionális operativ programok 80%-át jóváhagyták. „Szerintem három hónap alatt nagyon sok eredményt tudunk felmutatni. A jövőben a kevésbé fejlett térségekre összpontositok”, fűzte hozzá. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.16)

Jogerősen öt évi letöltendő börtönbűntetésre itélték Monica Iacob Ridzit

Jogerősen öt évi letöltendő börtönbűntetésre itélték Monica Iacob Ridzi volt ifjúsági-és sportminisztert. A volt miniszter ellen 2011-ben emeltek vádat hivatali visszaéléssel a 2009-ben megszervezett Ifjúsági Napok miatt. A vádak szerint az akkori ifjúsági- és sportminiszter a rendezvényre sokkal nagyobb összeget különitett el, mint amennyire valóban szükség volt, a többletet pedig pártfinanszirozásra forditották. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.16)

Massziv elbocsátások a RMGC-nél

A Roşia Montană Gold Corporation kanadai-román vegyes vállalat keddtől műszaki munkanélküliségbe küldi alkalmazottjainak 70%-át. Mint a társaság képviselői közleményükben kihangsúlyozták, a munkaszerződés ideiglenes, de meghatárohazatlan időre szóló megszakitásáról van szó a  verespataki bányaterv engedélyezésének elhúzodó bizonytalansága miatt. A vállalat egyben azt is megjegyezte, hogy nem mond le e tervről, és a kormánytól és az illetékes szervektől a projekt engedélyezése kapcsán felmerült problémák felelőségteljes rendezését kérte. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.16)/

Andrei Demeny