Autoevaluarea Forţelor Terestre în anul 2014

dusaMinistrul apărării naţionale, Mircea Duşa, şi şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, au participat marţi, 17 februarie, la activitatea de autoevaluare a Forţelor Terestre pentru anul 2014.

Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Dumitru Scarlat, a prezentat o radiografie a stării structurilor pe care le conduce, a problemelor întâmpinate pe parcursul anului şi a modului de gestionare al acestora, precum şi priorităţile categoriei de forţe pentru anul curent.

Continuarea participării militarilor români la misiuni internaţionale, a proceselor de transformare, modernizare şi dezvoltare a capacităţii de luptă a structurilor, precum şi menţinerea capacităţii operaţionale pentru asigurarea reacţiei imediate au fost obiectivele principale ale Statului Major al Forţelor Terestre pentru anul 2014.

“Apreciez în mod deosebit eforturile pe care le-aţi depus pentru atingerea obiectivelor de instruire. Sunt, de asemenea, foarte mulţumit de măsurile luate pentru cheltuirea fondurilor suplimentare obţinute la rectificarea bugetară de anul trecut”, a spus ministrul Duşa, referindu-se la faptul că în Forţele Terestre, în trimestrele III şi IV ale anului 2014, au fost sporite cheltuielile de mentenanţă cu peste 300 la sută, ceea ce a condus la o creştere semnificativă a gradului de operativitate al tehnicii.

Concomitent cu îndeplinirea angajamentelor în misiuni militare internaţionale, la exerciţiile multinaţionale desfăşurate pe teritoriul României au participat peste 2.300 de militari din Forţele Terestre şi peste 1.000 de militari din armatele statelor aliate sau partenere, iar 1.000 de militari români au participat la 11 exerciţii din străinătate.

“Să nu uităm care este misiunea noastră principală, aceea de apărare a teritoriului naţional! Forţele Terestre au nevoie de demararea unor noi programe majore de înzestrare, imediat după finalizarea celor aflate acum în derulare. Obiectivele trebuie adaptate şi remodelate permanent, în funcţie de evoluţia situaţiei politico-militare din zona Mării Negre. Vă felicit pentru modul în care v-aţi îndeplinit misiunile”, a spus ministrul apărării naţionale în încheiere.

Constituirea celor două comandamente ce vor fi puse la dispoziţia Alianţei Nord-Atlantice, participarea la misiuni internaţionale şi continuarea procesului de dezvoltare a capacităţii de luptă reprezintă obiectivele principale ale Forţelor Terestre pentru anul 2015.

  Biroul de Presă al M.Ap.N.

  Tel./Fax 021/319.60.22