Continuarea liberalizării preţului la gaze pentru populaţie ar duce la scumpiri

Continuarea liberalizării preţului la gaze pentru populaţie ar duce la scumpiri cu 7% anul acesta şi cu câte 5% în următorii doi ani, astfel încât, în 2018, să se ajungă la 85 de lei pe MWh – a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Nicolae Havrileţ, în cadrul unei dezbateri pe această temă.

Nicolae Havrileţ: Este vorba de un ecart de 30 de lei, care să îl împărţim pe o perioadă de trei ani, ceea ce ar duce în preţurile finale la influenţe de ordinul 7%, în 2015, şi câte 5%, în 2016, 2017, iar în 2018, să încheiem liberalizarea, dacă preţurile rămân constante, acestea la 85-90 de lei, sau să mergem până în 2021, conform legii modificate a gazelor naturale, care ne-ar da voie să continuăm cu încă un calendar până în 2021.

Preşedintele ANRE a mai precizat că în acest moment calendarul de liberalizare este oprit, iar preţul actual al gazelor 53,5 lei pe megawatt oră este stabilit printr-o hotărâre de guvern şi este valabil până la 1 iulie. Nicolae Havrileţ consideră că, în anii următori, liberalizarea ar fi mai uşor de suportat pentru populaţie dacă s-ar face în luna aprilie, atunci când gazul nu mai este folosit pentru încălzire.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 februarie