Alexis Tsipras: Nu vom ceda în faţa şantajului Zonei Euro

Prim-ministrul grec, Alexis Tsipras, a declarat, marţi, la Atena, că guvernul său nu va ceda în faţa şantajului partenerilor lui din Zona Euro şi că nu se grăbeşte să ajungă la un acord cu privire la rambursarea datoriei. În discursul său rostit în Parlamentul elen a spus că guvernul lucrează pentru a ajunge la un acord, dar a adăugat că el nu ar fi de acord să se facă un compromis, relatează REUTERS. Partidul grecesc de guvernământ Syriza intenţionează să respecte promisiunile făcute alegătorilor, respectiv o să elimine măsurile de austeritate dure impuse în schimbul pachetului de ajutor din partea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional.
„A devenit normal ca guvernele nou alese să acţioneze diferit de promisiunile făcute în campanie. Eu repet că va fi o schimbare, şi noi ne-am propus să realizăm într-adevăr promisiunile noastre”, a subliniat Tsipras.
Recenta şedinţă a miniştrilor de finanţe din zona euro de la Bruxelles s-a încheiat fără un acord, pentru că Grecia a respins propunerea de extindere pentru încă şase luni a programului său actual de asistenţă.
În discursul său de marţi din Parlament, Tsipras a comentat dur declaraţiile ministrului german de finanţe, Wolfgang Schäuble, care nu renunţă să se opună planului grecesc de a se elimina măsurile de austeritate. Premierul Greciei spus că la reuniunea de luni Schäuble şi-a „pierdut controlul” spunând că îi e milă de greci şi a adăugat că „ministrul german nu ar trebui să-i insulte pe oamenii care ţin capul sus”.
Cu toate acestea, şeful Guvernului elen a criticat caricatura apărută într-un ziar grecesc care susţine partidul de guvernământ Syriza, în care Schäuble este prezentat ca un nazist, şi a adăugat că desenul nu reprezintă poziţia instituţiei pe care o conduce. Premierul a anunţat că Parlamentul elen, în conformitate cu promisiunile preelectorale ale Syriza, o să voteze vineri legile legate de măsurile de austeritate, dintre care unele sunt incompatibile cu prevederile pachetului de ajutor al creditorilor internaţionali. „Pentru noi este o prioritate morală şi umanitară să rambursăm datoriile cetăţenilor care sunt încovoiaţi de greutatea crizei, aceasta este datoria noastră primară”, a conchis Tsipras.

RADOR (18 februarie)