Bistriţa-Năsăud – Clasa pregătitoare

În anul şcolar 2015-2016, în Bistriţa-Năsăud vor funcţiona 226 de clase pregătitoare (din care 98 în regim cu predare simultană) în care sunt aşteptaţi să se înscrie 3218 preşcolari, a anunţat Inspectoratul şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud. Faţă de anul trecut sunt mai multe clase pregătitoare formate, cu circa şapte, întrucât sunt cu peste o sută de preşcolari mai mulţi faţă de cei din anul şcolar precedent.
La Bistriţa, va funcţiona o clasă pregătitoare cu predare în limba germană la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, iar la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” una cu predare în limba maghiară. Şi învăţământul special are rezervate patru clase unde vor fi cuprinşi copiii care au depăşit cu doi ani vârsta pentru înscriere în clasa pregătitoare.
„În Bistriţa vor fi 33 de clase dintre care şapte sunt cu predare în alternativa Step by step. Părinţii au posibilitatea să aleagă la ce şcoală îşi vor trimite copiii. Părinţii mai pot găsi pe site sectorizarea oraşului pe site. E diferită de cea de anul trecut. Sunt şcoli a căror capacitate nu permitea cuprinderea tuturor copiilor din zona lor. Au apărut cartiere noi, străzi noi. Fiecare părinte va trebui mai întâi să îşi stabilească şcoala de care aparţine, poate completa cererea online sau o poate depune la secretariatul şcolii. Sunt atât comisii la nivelul fiecărei şcoli, cât şi la nivel judeţean”, a spus inspectorul pentru învăţământul primar, Smaranda Florean.
Începând cu săptămâna aceasta, fiecare şcoală poate fi vizitată de părinţi şi elevi în cadrul acţiunii numite „Ziua porţilor deschise”.
„Ar fi foarte bine să aleagă părintele şcoala şi apoi să se focalizeze pe ceea ce înseamnă îmi place sau nu îmi place de o anumită doamnă învăţătoare pentru că sunt cinci clase în Bistriţa, în momentul acesta, care nici măcar nu au învăţătoare pentru clasa pregătitoare. S-au pensionat anumite colege sau sunt clase noi în şcoala respectivă. Până la urmă, copilul va trebui înscris fie că ştie sau nu învăţătoarea. Cei care doresc să înscrie copiii mai devreme de împlinirea vârstei de 6 ani trebuie să prezinte o adeverinţă de evaluare psihosomatică făcută de Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică care arată că este apt pentru înscriere în clasa pregătitoare. Părinţii copiilor care împlinesc între septembrie şi decembrie această vârstă cam doresc să îi înscrie, dar să nu uite, mai întâi să treacă pe la evaluare”, a mai spus Smaranda Florean.
Deşi metodologia spune că înscrierile se fac la şcoala la care familia este arondată, Smaranda Florean a recunoscut că şi la Bistriţa s-a instaurat moda alegerii şcolilor pe sprânceană. „Există şi la noi moda alegerii învăţătoarelor în unele situaţii şi atunci se supraaglomerează şi şcoala, şi clasele şi atunci nu există eficienţa pe care părintele o aşteaptă. Nu îi convine să înveţe copilul lui într-o clasă cu peste 30 de copii când poate învăţa într-o clasă de 25”, a spus Smaranda Florean.
Întrebată dacă sunt deja clase formate, Smaranda Florean a răspuns: „Acum ştiţi cum e, părinţii mai discută pe la cămin. Sunt şi colegi care spun că au deja clasele formate, dar nu este corect să spună pentru că, până la urmă, nu sunt pioni aceşti copii şi s-ar putea ca, la decizia Consiliului de Administraţie să fie repartizaţi aleatoriu, nu pe preferinţe, depinde care e politica şcolii”.
ISJ nu va aviza clase pregătitoare cu mai mult de 30 de elevi, dar în mediul urban va accepta şi colective mari ca să poată compensa mediul rural, după cum a transmis corespondentul Radio România, Cristiana Sabău.