Guvernul propune modificări de taxe şi impozite, începând cu 1 ianuarie 2016

Guvernul propune importante modificări de taxe şi impozite, începând cu 1 ianuarie 2016, pe care intenţionează să le introducă treptat în următorii 5 ani. În prima formă a proiectului noului Cod fiscal, prezentat astăzi, sunt vizate în principal reducerea taxei pe valoarea adăugată, a cotei unice de impozitare, a contribuţiilor la asigurări sociale, diminuarea sau chiar dispariţia unor impozite şi accize. Relaxarea fiscală s-ar traduce prin încasări mai mici la buget, dar şi printr-o evoluţie economică mult mai bună – a explicat la şedinţa de guvern ministrul finanţelor Darius Vâlcov.

Darius Vâlcov: Prin acest plan de măsuri dispar 19 taxe şi accize. Planul prevede măsuri de 9 miliarde de dolari în următorii patru ani, 526.000 de noi locuri de muncă. Dacă, astăzi, taxele sunt cele pe care le vedem, în 2020 vor fi următoarele: TVA – 18%, cotă unică de impozitare – 14, impozitul pe dividende – zero, taxa pe construcţii speciale – zero, contribuţia de asigurări sociale de stat: angajator – 13,5, angajat – 7,5, impozit pe veniturile microîntreprinderilor – între 1 şi 3%, impozite şi taxe locale – între 0,08 şi 0,2%.

Realizator: Documentul va intra timp de o lună în dezbatere publică, înainte de a fi înaintat parlamentului. Opoziţia critică deja intenţiile guvernului. PNL consideră că relaxarea fiscală, vizată prin acest proiect, nu este credibilă, în condiţiile în care „PSD a introdus taxe noi, a majorat impozitele, sufocând mediul de afaceri şi a redus puterea de cumpărare a românilor”. Într-un comunicat de presă, deputatul Eugen Nicolăescu susţine că partidul său propune o regândire din temelii a sistemului fiscal, astfel încât mediul de afaceri să asigure o creştere economică anuală de minimum 5%.