Bulgaria conduce într-un clasament neoficial al ţărilor membre ale Uniunii Europene cu cel mai mare sector gri în economie

Bulgaria conduce într-un clasament neoficial al ţărilor membre ale Uniunii Europene cu cel mai mare sector gri în economie. Nerealizarea veniturilor planificate din accize şi taxe, neachitarea asigurărilor, la care se adaugă şi evaziunea de la plata TVA, impun contractarea unor credite în valoare de miliarde şi subminează stabilitatea politică şi financiară a ţării şi, posibil, plasează Bulgaria pe o orbită asemănătoare cu cea a Greciei înainte de criză, dar fără acei ani de perioadă mai bună din viaţa grecilor. Corespondentul Radio România la Sofia, Petio Petkov.

Reporter: Calculele au la bază un studiu elaborat de Confederaţia Sindicală KNSB şi de Asociaţia Capitalului Industrial arată că 32% din economie nu plăteşte taxe şi asigurări. În loc să scadă, în condiţiile crizei, sectorul gri se extinde cu aproximativ jumătate de procent pe an. Produsul intern brut realizat în acest sector depăşeşte 14 miliarde euro. 2 milioane de bulgari nu plătesc asigurări de sănătate şi apelează la serviciile secţiilor de urgenţă. Aproape identică este situaţia în privinţa asigurărilor pentru sistemul de pensii. O parte tot mai mare din fondul de pensii este asigurată într-un mod direct din bugetul de stat. Nu este taxat unul din fiecare  eurovenituri.

În 2014, bugetul a fost lipsit de echivalentul a 4 miliarde euro, o sumă cu 1,4 miliarde mai mare de deficitul finanţelor publice. Venitul mediu pe Uniune în jurul a 22 de procente, cu 10% mai mică decât cel la sud de Dunăre. Fraudarea fiscului în Bulgaria pare şi mai impresionantă pe fundalul nivelului relativ mic al taxei asupra veniturilor, numai 10 procente şi al asigurărilor, 28,9 procente. Se impune concluzia că reducerea taxelor nu garantează neapărat un grad de colectare mai mare, cota celor care nu contribuie la asigurări şi care au cel puţin studii medii este de 70% sau chiar mai mare. Situaţia se deteriorează în ultimii şapte ani, în condiţiile crizei. Partidul Socialist, principala formaţiune în tabăra opoziţiei, afirmă că reducerea cu 50% sectorului gri va putea elibera suficiente fonduri pentru restabilirea nivelurilor înainte de criză al investiţiilor.

Problemele generate de economia gri au ieşit la suprafaţă în aceste zile, când, în scopul de a compensa deficitele bugetare în următorii trei ani, primul ministru Borisov a propus contractarea unui împrumut extern record de 8 miliarde euro. Propunerea i-a surprins nu numai pe reprezentanţii opoziţiei, dar şi pe parteneriii la guvernare ai partidului GERB din blocl reformator, blocul patriotic şi partidul ABV, al ex-preşedintelui Părvanov. Votul decisiv a fost amânat pe mâine. Primul ministru a avertizat că o eventuală respingere a împrumutulu va echivala cu demisia guvernului şi alegeri anticipate.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 februarie