Rezultatele întâlnirii preşedintelui Rusiei cu premierul Ungariei, la Budapesta

Realizator: Vă propun să zăbovim puţin asupra rezultatelor întâlnirii preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu premierul Ungariei Viktor Orbán, ieri, la Budapesta. Sunt câteva aspecte interesante aici cu posibile evoluţii, după cum am aflat astăzi. Vizita de ieri de la Budapesta a preşedintelui Rusiei a avut, în primul rând, o importanţă politică pentru aceasta. A fost prima vizită bilaterală într-o ţară membră a Uniunii Europene după anexarea Crimeii de anul trecut şi impunerea de sancţiuni Rusiei de către Uniunea Europeană, SUA şi alte ţări ale comunităţii internaţionale. Pentru Ungaria, importanţa vizitei preşedintelui rus a fost, în primul rând, economică, cu evoluţii mai puţin aşteptate, cu efecte în plan european astăzi. Ieri, la Budapesta, premierul Orbán a obţinut de la preşedintele Putin condiţii deosebit de avantajoase pentru importurile de gaze naturale.

Contractul pe termen lung, care va expira la sfârşitul anului, se continuă cu un contract pe termen mediu, patru-cinci ani, care convine Ungariei în condiţiile fluctuante de pe această piaţă acum şi ceea ce este şi mai important, contractul reprezintă de fapt reeşalonarea cantităţilor de gaze naturale nefolosite de Ungaria din contractul pe 20 de ani, dar pe care ar fi trebuit să le plătească pentru că funcţiona principiul „take all pay”, adică plăteşti şi cantităţile prevăzute în contract pe care nu le consumi, iar în cazul Ungariei se adunaseră restanţe de trei miliarde de euro. Ce oferă Ungaria în schimb? Nu mai oferă gaze Ucrainei din cantităţile care-i prisosesc, oferă susţinere pentru preluarea gazelor naturale ruseşti din conducta Turk Stream pe care Rusia o va construi pe sub Marea Neagră, în Turcia, până la graniţa cu Grecia şi probabil lobby la Bruxelles pentru un gazoduct care să aducă acest gaz prin Grecia, Macedonia, Serbia în Ungaria.

Dar sensul acestor concluzii ale rezultatelor vizitei liderului de la Kremlin la Budapesta este şi lovitura de teatru a premierului Ungariei de astăzi. Viktor Orbán a declarat că Ungaria nu va susţine formarea unei pieţe energetice unice în Europa, scopul principal al unei decizii a Comisiei Europeane care urmează să se anunţe săptămâna viitoare, probabil pe 25 februarie. Vă reamintesc unul dintre avantajele pieţei unice a energiei este negocierea importurilor, din Rusia de exemplu, pe o singură voce şi evitarea tratamentului politic aplicat acum de Rusia partenerilor mai puţin agreaţi. Rusia şi-a obţinut scopul, tentativa de dezbinare a Uniunii Europene. Acest tip de poziţie a Ungariei nu este nou, poate însă era mai puţin obişnuită în ultimii 25 de ani.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 februarie