Ziua Mondială a Dreptăţii Sociale

În noiembrie 2007, la cea de a 62-a întrunire a Adunării Generale a ONU, s-a stabilit ca în fiecare an la 20 februarie să fie marcată Ziua Mondială a Dreptăţii Sociale, iar celebrarea a început cu anul 2009.

Alte instituţii şi organisme internaţionale s-au alăturat acestui demers, printre care şi Organizaţia Internaţională a Muncii care a adoptat Declaraţia privind justiţia socială pentru o globalizate echitabilă. Statele membre ONU au fost invitate să respecte principiile ce reprezintă valorile fundamentale ce asigură existenţa şi dezvoltarea armonioasă a societăţilor, enunţate în cadrul Summit-ului Internaţional pentru Dezvoltare Socială, dreptatea socială, solidaritatea, egalitatea de şanse.

Uniunea Europeană, preocupată de eradicarea sărăciei, de promovarea unui mediu de lucru decent, de egalitatea între sexe şi acces fără restricţii la bunăstarea socială şi justiţie, a adoptat strategii de dezvoltare socială şi dezvoltare durabilă.

Ţara noastră, ca stat membru UE, a aderat la aceste strategii şi trebuie să le pună în aplicare pentru a recupera diferenţele ce ne separă de cele mai înaintate state europene.

„Diferențele dintre săraci și bogați sunt mari și în creștere în toată lumea. Trebuie să facem mai multe pentru a împuternici oamenii prin munca decentă, să sprijinim oamenii prin programe de protecție socială și să ne asigurăm că vocile celor săraci și marginalizați sunt auzite”, spune Ban Ki-moon, secretarul general al Națiunilor Unite, în mesajul său, cu ocazia Zilei Mondiale a Justiției Sociale.