Moody’s a retrogradat ratingul Rusiei până la nivelul speculativ de la „Ba1” la „Baa3”

Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a retrogradat ratingul Rusiei, în noaptea de vineri spre sâmbătă, până la nivelul speculativ de la „Ba1” la „Baa3”, se precizează într-un comunicat remis de agenţia americană. Prognoza „negativă” denotă posibilitatea unei noi retrogradări a Rusiei în viitorul apropiat. Printre motivele indicate, care au stat la baza luării acestei decizii de Moody’s sunt criza din Ucraina, reducerea bruscă a preţului petrolului şi devalorizarea rublei, moneda naţională a Rusiei, care duc la agravarea situaţiei economică din Rusia şi la amânarea perspectivelor de creştere economică pe termen mediu în această ţară.

„Situaţia financiară a Rusiei se va deprecia considerabil în urma presiunii exercitate de buget şi de reducerea în continuare a rezervelor valutare, pe fondul reducerii fluxului de capital şi a accesului redus pe pieţele internaţionale de capital”, se precizează în comunicatul Agenţiei Moody’s. Prognoza „negativă” reflectă potenţiale viitoare cutremure economice şi coborârea nivelului de la „Baa3”, chiar deasupra nivelului „junk”. Agenţia de evaluare financiară dă un semnal periculos potenţialilor investitori în Rusia. Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a făcut acest anunţ vineri, precizând că a coborât cu o treaptă, la „Baa3”, ratingul Rusiei, ale cărei finanţe suferă de pe urma recentei prăbuşiri a preţului petrolului. „Importanta prăbuşire a preţului petrolului şi şocul ratei de schimb vor afecta în continuare perspectivele de creştere, deja înrăutăţite”, a mai scris Moody’s în comunicat, adăugând că are deja în vedere o nouă scădere a notei Rusiei. Amintim că ratingul Rusiei se află cu o treaptă deasupra categoriei „junk”, considerată ca deosebit de riscantă pentru investitori.

Decizia Moody’s a fost comentată de ministrul rus de finanţe Anton Siluanov: „Consider că aprecierile Moody’s nu sunt doar despre o prognoză „negativă”, ci sunt bazate pe o prognoză extrem de pesimistă care nu are grad de comparaţie în momentul de faţă”. Ministrul a menţionat că agenţia a ignorat informaţiile despre starea economiei Rusiei, despre politica bugetară şi cea financiară a Rusiei, prezentate Moody’s de către autorităţilile ruse. „Presupun că în luarea acestei decizii de reducere a notei Rusiei s-a ţinut cont, în primul rând, de factorii de ordin politic”, a mai specificat ministrul.

Ca urmare, din „troica” agenţiilor de rating doar Agenţia Fitch Ratings menţine ratingul de investiţii al Rusiei la nivelul „BBB-„. Standard & Poor’s a redus, pe la sfârşitul lunii ianuarie, ratingul capacităţii de creditare a Rusiei în valută străină de la nivelul „BBB-”  la nivelul „BB+”.

www.interfax.ru – 21 februarie