Programul de salvare financiară a Greciei se va prelungi cu patru luni

Miniştrii de finanţe din zona euro au ajuns la o înţelegere pentru prelungirea cu patru luni a programului de salvare financiară a Greciei, după care va fi negociat un nou acord. În schimb, autorităţile de la Atena s-au angajat să păstreze stabilitatea economiei şi să prezinte până la începutul săptămânii propriul program de reformă. Cerasela Rădulescu transmite din Bruxelles.

Reporter: Acordul mult aşteptat înlătură un risc imediat ca Grecia să iasă din zona euro din cauză de incapacitate de plată. Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogroupului, spune că astfel a fost câştigată încrederea între părţi. Acordul prevede o prelungire de patru luni a programului de asistenţă financiară acordat Greciei de către creditorii săi. Şeful Eurogrupului declară că reformele structurale vor continua în Grecia.

Jeroen Dijsselbloem: Primul pas este că am convenit împreună şi Grecia a fost de acord să întocmească o listă de propuneri de reforme pe care doreşte să le îndeplinească şi să ni le prezinte lunea viitoare. Această listă va fi apoi convenită cu instituţiile financiare până la sfârşitul lunii aprilie.

Reporter: Ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, promite noi reforme, diferite de cele asumate de predecesorii guvernului actual.

Yanis Varoufakis: Devenim din acest moment co-autori ai destinului nostru, ai reformelor pe care dorim să le implementăm şi să le dicităm şi să le discutăm cu partenerii noştri.

Reporter: Varoufakis a mai spus la încheierea reuniunii că ţara sa îşi va îndeplini angajamentele de a nu pune în pericol reformele fiscale şi stabilitatea economică. Un nou acord de asistenţă financiară va fi discutat după luna iulie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 februarie