Viktor Ianukovici a promis să revină în Ucraina pentru a uşura viaţa cetăţenilor

Fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a declarat că ar fi dorit să revină în ţară pentru a conduce o mişcare de protest, dar compatrioţii săi l-au convins să n-o facă pentru că este extrem de periculos. Viktor Ianukovici a promis că va reveni în Ucraina imediat cum i se va oferi ocazia pentru a uşura viaţa poporului ucrainean. Declaraţia respectivă el a făcut-o într-o intervenţie la postul rus de televiziune „Rossia 1”.

„Regret că nu am putut să fac nimic. Probabil că sunt şi eu bun de ceva şi dacă e să ne referim la momentul actual, imediat cum se va ivi ocazia, voi reveni şi voi întreprinde absolut tot ceea ce îmi va sta în putinţă pentru a uşura viaţa cetăţenilor. Obiectivul principal este de a pune capăt războiului”, a mai spus el.

Ex-preşedintele şi-a exprimat convingerea că „nici o putere nu merită pierderile pe care le-a înregistrat Ucraina, după evenimentele din perioada 21-22  februarie 2014”. „Ţara este astăzi distrusă, a pierdut din teritorii, există victime umane, sunt distruse regiuni întregi. Ilegalitatea care triumfă în prezent faţă de cetăţenii ucraineni este rezultatul pe care l-a primit această putere, după respectivele evenimente”, a mai spus Ianukovici. El a mai precizat că nu şi-a dorit sub nici o formă să fie un observator de la distanţă al evenimentelor petrecute în Ucraina.

„Nu am avut posibilitatea să revin, nu ascund faptul că am trimis oameni în Ucraina pentru a monitoriza situaţia şi o monitorizăm şi în prezent”, a menţionat fostul lider de la Kiev. Ianukovici a subliniat că nu i-a ieşit din cap ideea de a „reveni şi de a conduce o mişcare de proteste, ca mai apoi să ia parte la protejarea cetăţenilor care au ajuns în această situaţie”, a adăugаt Ianukovici. „Toţi au ajuns însă la concluzia că oponenţii noştri, inamicii noştri, vor întreprinde absolut totul ca să mă distrugă şi toţi camarazii mei au fost împotrivă ca eu să plec în Ucraina. M-au convins. Evenimentele s-au desfăşurat rapid şi nu am reuşit să găsesc o fereastră”, a mai spus fostul preşedinte în interviul acordat postului de televiziune „Rossia 1”.

Ianukovici mai declara că pentru actuala putere din Ucraina nu există o altă cale decât cea de a purta negocieri cu cei din Doneţk şi Lugansk. „Să se înceteze războiul, să se înceteze să mai fie jigniţi locuitorii din sud-estul ţării, să li se ridice etichetele puse oamenilor. Să ofere garanţii referitor la faptul că aceste regiuni vor dispune de suficientă autodeterminare pentru a-şi apăra drepturile. La aceste procese trebuie să participe în mod obligatoriu ţările europene şi Rusia”, a mai adăugat acesta. Ianukovici şi-a exprimat nedumerirea faţă de politica de protecţie socială dusă de autorităţile de la Kiev. Ianukovici consideră că autorităţile ucrainene au declarat vinovaţii pentru moartea oamenilor din Piaţa Independenţei din luna februarie anul trecut, fără însă procese şi fără a recurge la justiţie.

Agenţia de presă TASS – 21 februarie